NOVA PROVOKACIJA: Hrvatsko udruženje hoće da postavi ploču ustaškom zapovedniku Francetiću
Foto: Printscreen Youtube

Novi pokušaj

NOVA PROVOKACIJA: Hrvatsko udruženje hoće da postavi ploču ustaškom zapovedniku Francetiću

Hrvatska -

Predstavnici udruženja HAZUD pokušaće danas da postave spomen obeležje ustaškom zapovedniku Juri Francetiću u Otočcu, izjavio je portparol udruženja Ivan Biondić.

On je to potvrdio za Novi list i kazao da je policija pre mesec dana tom udruženju oduzela dve ploče posvećene Frančetiću, originalnu i "razblaženu", ali da neće odustati, prenosi Index.hr.

"Verujem da bismo ovaj put mogli da uspemo. Mi igramo belim figurama i stoga smo u prednosti u odnosu na naše, uslovno rečeno, protivnike koji imaju crne figure, ali svejedno im ne želim otkriti šta tačno nameravamo da napravimo. Imamo mi i treću, četvrtu verziju ploče", rekao je Biondić.

Prema njegovim rečima, misu će predvoditi don Anđelko Kaćunko.

Redikulozno udruženje Hrvatska akademija nauke i umetnosti u dijaspori (HAZUD) pokušala je 1. jula da upriliči postavljanje spomen-ploče Juri Francetiću u Otočcu, a na ceremoniju su bili pozvani predsednica Kolinda Grabar Kitarović, Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković.

Hrvatska Vlada je osudila okupljanje ustaša i poslala policiju, koja je pretresla i automobile pred kućom i zaplienila dve ploče.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Printscreen Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track