(FOTO) ON JE HRVATSKI LOVAC NA OLUJE: Sandru je glava stalno u oblacima!
Foto: Printscreen Facebook

zaljubljen u munje

(FOTO) ON JE HRVATSKI LOVAC NA OLUJE: Sandru je glava stalno u oblacima!

Hrvatska -

LOŠINJ - Još kao dečak sanjario je i gledao u nebo. Ta navika ostala mu je do danas.

"Ja sigurno nikad neću naći sto kuna na zemlji jer mi je glava večito u oblacima, šali se lošinjski lovac na oluje" Sandro Puncet (37).

Kao dete roditelja meteorologa, kome je kuća pored meteorološke stanice, od malih nogu je, kaže, gajio ljubav prema proučavanju vremenskih (ne)prilika i neuobičajenih i iznenadnih prirodnih pojava.

"Prvi Kodakov fotoaparat kupio sam 1997. godine i tek iz šestog pokušaja uspeo da snimim dve munje, odnosno nekoliko crtica, koliko ih se pojavilo na slici", priseća se Sandro početaka.

Najveća podrška mu je supruga Emina, koja mu se često pridružuje u lovu na savršene kadrove. Ozbiljnije se počeo da se bavi lovom na oluje 2012. godine udruživši se sa još desetak entuzijasta iz Rijeke, Pule, Paga i Zadra u internetsku grupuu Nort adriatik storm časers.

Najviše je naučio od prijatelja i kolege Vilsona Berisha, s kojim uglavnom ide na teren.

Na snimanje se, objašnjava, priprema danima unapred prateći prognostičke karte i parametre, temperature iznad 850 metara. Potom s Vilsonom izrađuje karte moguće lokacije oluje.

Na teren izlaze nekoliko sati pre (ne)vremena i neretko čekaju celu noć. Strpljivost i upornost, naglašava Sandro, ključne su u ovom hobiju. Omiljeno mesto za fotografisanje mu je vidikovac Providenca, s kojeg se vidi čitava lošinjska uvala.

"Munje, oblaci i druge meteorološke pojave moja su opsesija. Rado lovim i retke meteore i komete, no vatrenjaci su moja najveća strast i dosad sam uspeo jednom da ih ulovim", uzbuđeno pojašnjava Sandro.

Reč je o, za fotografe, prilično teško uhvatljivoj meteorološkoj pojavi koja nastaje visoko nad grmljavinskim oblacima. Crvene boje s plavim kracima, koji se protežu na dole, u pravilu nastaju odmah posle jake pozitivne munje između oblaka i tla, i to na visinima od 70 do 80 kilometara. Vidljive su bukvalno samo na treptaj oka, tačnije 0,07 sekundi.

"Vatrenjaci su moj najveći uspeh. Bezbroj noći ustajao sam iz kreveta čim bi alarm zvonio na pojavu munje u vidokrugu od 50 kilometara i okinuo više od 50.000 fotografija pre nego što sam ih 2013. konačno uhvatio", ponosan je Sandro.

Fantastičnim fotografijama nije oduševio samo Hrvatsku, nego i svetske medije. Njegove upečatljive motive prepoznali su urednici internetskog izdanja Nacional geofrafik izabravši njegovu fotografiju između hiljaduradova za “fotografiju dana”.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track