ZAGREB PLATIO 1,7 MILIONA EVRA ZA ŠKOLSKE UNIFORME, A DECA NE MORAJU DA IH NOSE: Naredne godine nameravaju da kupe još uniformi
Foto: Profimedia

reforma

ZAGREB PLATIO 1,7 MILIONA EVRA ZA ŠKOLSKE UNIFORME, A DECA NE MORAJU DA IH NOSE: Naredne godine nameravaju da kupe još uniformi

Hrvatska -

Grad Zagreb pokrenuo je pilot projekat uvođenja školskih uniformi u zagrebačke osnovne škole u kom učestvuje ukupno 48 škola, odnosno 23.272 učenika. U 31 školi uniforme nose svi učenici, a u 17 škola samo pojedini razredi koji su ih dobili još tokom aprila.

Grad je tako ove godine na uniforme potrošio 12.446.250 kuna, odnosno oko 1,7 miliona evra. A isto planiraju i naredne školske godine.

U paket uniforme deca dobijaju dve majice kratkih rukava, jedna majica dugih rukava, laganu pamučnu jaknu sa kapuljačom i startas teniske patike.

Iako je iz gradskog budžeta silni novac, učenici nisu obavezni da ih nose u školu.

"Nošenje školskih odora nije obvezno niti u jednoj školi koja se odazvala inicijativi da se one nabave njihovim učenicima. U dopisu Gradske kancelarije za obrazovanje, kulturu i sport, upućenom 1. februara 2017., svim osnovnim školama u gradu Zagrebu navedeno je da inicijativa za uvođenjem školskih uniformi predviđa da se za sve učenike, odnosno razredna odeljenja koja to žele, osiguraju u budžetu Grada Zagreba sredstva za izradu i nabavku školske uniforme razrednog ideljenja ili škole.

Gradska kancelarija za obrazovanje, kulturu i sport podstiče nošenje uniforme kao svakodnevne školske odeće, ali isto tako u dopisu, koji je upućen svim školama, navedeno je da se neće sankcionisati učenici koji neće da ih redovno nose, bez obzira na razloge.

Svrha inicijative uvođenja školskih uniformi tvrde, nije sankcionisanje već "promovisanje podsticajnog radnog okruženja u kojem će se učenicima omogućiti aktiviranje maksimalnih kognitivnih potencijala i isticanje znanjem, pozitivnim ponašanjem, prijateljskom, vršnjačkom i kolegijalnom saradnjom i empatijom, a ne odećom".

(Kurir.rs/Index.hr)

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track