Najnovije vesti

HRVATI ODNELI VELIKU POBEDU: Sud EU presudio u korist dužnika u švajcarskim francima
Foto: Profimedia

PRESUDA OBAVEZUJUĆA ZA sve sudove država članica EU

HRVATI ODNELI VELIKU POBEDU: Sud EU presudio u korist dužnika u švajcarskim francima

Hrvatska

Sud evropske unije doneo je danas u predmetu C-186/16, Ruxandra Paula Andriciuc i dr./Banca Românească SA istorijsku presudu za sve dužnike u švajcarskim francima.

Sud EU potvrdio je ovom presudom sve što su različita udruženja iznosila godinama, potvrdio je utvrđenja sudije Radovana Dobronića u postupku kolektivne pravne zaštite kojom je valutna klauzula u švajcarskim francima oglašena nepoštenom i štetnom te je potvrdio nedavnu presudu Ustavnog suda koji je stao na stranu dužnika.

Sud EU je utvrdio da valutna klauzula u francima mora da bude podložna utvrđenju nepoštenom i štetnom i potvrdio je da su finansijske institucije, poslovne banke, bile dužne da potrošače obaveste o svim ekonomskim posledicama i rizicima u vreme kada su takve kredite nudili na tržištu, a što one nisu učinile.

Ova presuda vrlo je značajna jer se radi o presudi Suda EU čije su presude obavezujuće za sve sudove država članica EU pa prema tome obavezuju i sve sudove u RH i Vrhovni sud RH koji uskoro treba da donese presudu u "slučaju švajcarac".

Nakon ovakve odluke, pa nedavne odluke Ustavnog suda RH, Vrhovni sud RH i nacionalni sudovi koji sude o štetnosti tih ugovora više ne mogu da odluče nikako drugačije i nekadašnji dužnici kredita u švAjcarskim francima s nestrpljenjem i optimizmom iščekuju presudu Vrhovnog suda, navodi udruženje Franak.

Kurir.rs/Udruga Frank

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...