PUPOVAC: Predloženi zakon o braniteljima za Srbe je neprihvatljiv
Foto: Beta/Dario Grzelj

UVEREN U DODATNO ZAOŠTRAVANJE ODNOSA

PUPOVAC: Predloženi zakon o braniteljima za Srbe je neprihvatljiv

Hrvatska -

Predsednik SDSS i Srpskog narodnog veća, Milorad Pupovac, izjavio je danas da je predloženi zakon o braniteljima neprihvatljiv za Srbe u Hrvatskoj jer njime žele da se ozakone neka pitanja koja su bila deo ratne propagande.

Pupovac je u izjavi rekao da su predstavnici Srba o tome obavestili vladajuću HDZ i premijera Andreja Plenkovića, čiju vladu podržavaju.

foto: Beta/Damir Senčar

"Predloženi zakon za nas nije prihvatljiv zbog toga što se stvari koje su bile deo ratnih propagandi, ratnih odnosa, nastoje sada ozakoniti u pogledu odnosa prema Srbiji i u pogledu odnosa prema Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori i drugima, koje su na bilo koji način bile obuhvaćene ratnim raspadom zajedničke države", naveo je Pupovac.

Ocenio je da to ne može biti dobro za međudržavne odnose, u ovom slučaju Hrvatske i Srbije, ne može biti dobro ni za međuetničke odnose u Hrvatskoj između Hrvata i Srba, a ne može biti dobro, kaže, to da se Hrvatska neprestano vraća u ratnu priču i održava ratnu priču i zaoštrava ratnu priču. Sasvim je sigurno, smatra Pupovac, da što se tiče Kluba poslanika manjina, odnosno SDSS-a, njihov stav neće biti promenjen.

foto: Profimedia

"Očekujemo u tom pogledu da se konačna verzija zakona još jednom razmotri na valjan način, na način koji će voditi računa o svim posledicama koje on može proizvesti", kazao je Pupovac, koji je i zastupnik u Saboru.

On je objasnio da spornog teksta nema mnogo i dodao da se u uvodnim odredbama izriču kvalifikacije o oružanoj agresiji Srbije i BiH.

Nema sumnje, dodao je, da će takve formulacije narušiti ionako loše odnose koje Hrvatska ima sa svojim susedima - Srbijom, BiH pa i Crnom Gorom.

"Moram priznati da ne razumem tu vrstu pameti koja je unela tu odredbu u zakon kojim se povećavaju prava hrvatskih branitelja, odnosno ratnih veterana i kojima se zapravo umesto izgradnje mira i politike izmirenja zemljama u regionu sada otvara prostor za novo zaoštravanje u odnosima između država, u odnosima među narodima, pri čemu svako ima svoje viđenje stvari, svoje iskustvo, svoje stradanje, i svoju vizuru, a to onda može biti spirala koja će još jednom umesto stabilnosti, umesto mira, poverenja, zapravo raditi i proizvoditi suprotno", naveo je Pupovac.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Beta/Dario Grizelj

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Ekskluzivno! Jelena je ubijena dan ranije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track