SUDIJA KOJI JE SVEŠTENIKU PEDOFILU PRESUDIO DRUŠTVENO KORISTAN RAD TVRDI: Nije mu pretio silom, to nije silovanje!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

OBJAŠNJAVA ODLUKU

SUDIJA KOJI JE SVEŠTENIKU PEDOFILU PRESUDIO DRUŠTVENO KORISTAN RAD TVRDI: Nije mu pretio silom, to nije silovanje!

Hrvatska -

Prema nepravosnažnoj presudi Opštinskog suda u Osijeku, 42-godišnji sveštenik s područja Slavonije i Baranje koji je optužen za silovanje 15-godišnjeg dečaka, osuđen je na godinu dana zatvora, zamenjeno za 730 sati društveno korisnog rada.

Osječki sudija koji je doneo presudu objašnjava da je presudu doneo prema starom Krivičnom zakonu i svedočenju – reč na reč.

"Niti je žrtva govorila o silovanju, niti je jedan dokaz u spisu ukazao na to da je bilo reč o silovanju. Okrivljeni je optužen za polni odnos bez pristanka. U tom smislu, da je žrtva kao osoba koja je imala 16 godina, nije bila u mogućnosti da da valjani pristanak", rekoa je sudija Ivan Sajter.

Slučaj koji je zgrozio Hrvatsku dogodio se 2002. godine kada je sveštenik najpre napio svoju žrtvu, 15-godišnjeg dečaka, te ga i seksualno iskoristio.

Žrtva je sve prijavila 11 godina kasnije.

"Silovanje pretpostavlja pretnju silom, što u ovom slučaju nije reč. Dakle, kazna je u granicama propisane i nije ublažavana. Da li je adekvatna, videćemo šta će reći Županijski sud, kao drugostepeno telo", dodao je sudija.

Kurir.rs/ Net.hr

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Da li je govor tela odao Zorana Marjanovića? Pogledajte kako je ponašao muž ubijene pevačice u intervjuu koji je dao posle sahrane!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track