HRVATSKA JE DANAS LUĐA OD SRBIJE! Hrvatski pisac bez dlake na jeziku: Mi imamo užasnije političke pojave!
Foto: Printscreen Yt

ANTE TOMIĆ

HRVATSKA JE DANAS LUĐA OD SRBIJE! Hrvatski pisac bez dlake na jeziku: Mi imamo užasnije političke pojave!

Hrvatska -

Živimo u jednoj dubokoj ekonomskoj krizi već godinama i ona postaje sve gora. Drugo, dogodilo se jedno strašno razočaranje demokratijom. U toj kombinaciji materijalne bede i razočaranja konvencionalnim demokratskim metodama, dobijate ono što se i inače dobija u takvim situacijama. Ljudi se užele nekakave diktature, nekakvog desničarskog nasilja, postanu gnevni prema manjinama. Sve ono čemu smo do sada puno puta bili svedoci , kaže hrvatski novinar i pisac Ante Tomić.

Prema njegovim rečima nasilje i netrpeljivost se, naravno, ne događa samo u Hrvatskoj, nije samo ekskluzivno hrvatski slučaj.

"Taj fašizam, tu mržnju prema drugima i drugačijima, nacionalnim manjinama, homoseksualcima, prema sirijskim izbeglicama, gledamo širom istočne Evrope."

Na konstataciju da se godinama tolerisala pojava ustaštva, da su fašističke parole proglašavane starim hrvatskim pozdravom Tomić kaže:

"Pre nekoliko godina sam mislio, a bilo me je sramota priznati, da Hrvatska nije tako luda kao Srbija. Ali, danas, čini mi se da je Hrvatska luđa od Srbije. Mi imamo užasnije političke pojave nego Srbija u ovom trenutku i one su svakim danom sve snažnije i to upravo zato što je ta, tobože umerena vlast nekakvog desnog centra, toliko uplašena od tih radikala da im se ne usuđuje otvoreno suprodstaviti".

Kurir.rs/RSE/Mirjana Rakela

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track