(VIDEO) KO JE ADVOKAT KOJI BRANI TODORIĆA? Stručnjak za prevare, terorizam, špijunažu a branio je čak i ruske kartele
Foto: Printscreen Youtube

svetska klasa

(VIDEO) KO JE ADVOKAT KOJI BRANI TODORIĆA? Stručnjak za prevare, terorizam, špijunažu a branio je čak i ruske kartele

Hrvatska -

Ivica Todorić angažovao je Majkla Okejna, jednog od najjačih svetskih advokata specijalizovanih za slučajeve istrage. Viši je partner u britanskoj advokatskoj firmi "Piters end Piters", gde vodi tim za poslovni kriminal. Autor je knjige "Zakon kriminalnih kartela". U dosadašnjoj karijeri bavio se slučajevima ruskih kartela, a poznat je po tome što zastupa klijente optužene za tzv. zločine belih okovratnika. Kriminal belog okovratnika je izraz koji označava kaznena dela osoba koja pripadaju srednjim i višim slojevima nekog društva.

Okejn je 1992. godine pristupio advokatskoj komori, a pre pridruživanja "Piters end Pitersu", bio je viši specijalni tužilac u britanskom Državnom tužilaštvu. Tamo je bio ključni član posebne jedinice odgovorne za tužbe koje su uključivale slučajeve visokoprofilne prevare, terorizma, špijunaže i kriminala od posebnog interesa.

Radio je na slučaju otmice avganistanskog Boinga 727 na londonskom aerodromu Stansted kao i na slučaju tužbe protiv batlera princeze Dajne, Pola Burela. Nalazi se na popisu deset najboljih advokata specijalizovanih za slučajeve istrage u svetu.

"Piter end Pitersu" se pridružio 2002. godine, a već u junu 2004. proglašen je partnerom. Nakon nekoliko godina, u junu 2009., postaje vođa tima za poslovni kriminal. Od pridruživanja "Piters end Pitersu", Okejn se bavio raznim slučajevima poslovnog kriminala. Stručnjak je za kriminalne kartele, ekonomske sankcije, izručenja, korupciju, privatne tužbe i istrage vezane za britansku agenciju za finansijske usluge.

Časopi Lojer ga je 2009. godine uvrstio na svoju listu Hot 100. Opisali su ga kao "uticajnog pravnika koji je na vrhu liste mnogih londonskih firmi". Fajnenšel tajms ga je 2011. predstavio kao jednog od najinovativnijih britanskih advokata. Organizacija "Čembers end partners" ga redovno stavlja među vodeće pravnike. Ligal 500 ga je 2012. opisao kao "prvorazrednog" advokata.

Redovno se pojavljuje na televizijskim i radijskim emisijama, u kojima raspravlja o pravnim pitanjima. Kao i Todorić, i Majkl Okejn ima svoj blog koji se zove "Evropske sankcije" (European Sanctions).

(Kurir.rs/Index.hr/D.Mahmutović)

Foto Printscreen Youtube

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Najmisterioznija osoba porodice Marjanović uskoro pred sudijom!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track