KOLINDA U SOČIJU: Evo šta je Putin obećao hrvatskoj predsednici
Foto: EPA

SARADNJA

KOLINDA U SOČIJU: Evo šta je Putin obećao hrvatskoj predsednici

Hrvatska -

Predsednik Rusije Vladimir Putin ocenio je da je Hrvatska važan partner Rusije i istakao posebnu vezu dve zemlje na ekonomskom planu.

Posle susreta sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, Putin je u Moskvi kazao da u Hrvatskoj posluju ruske banke koje su pomogle Agrokoru.

"Rusko-hrvatska privredna saradnja moguća je i na izgradnji brodova", kazao je Putin.

foto: Reuters

Predsednik Hrvatske privredne komore Luka Burilović, koji prilikom ove posete Rusiji predvodi delegaciju od 90-ak hrvatskih kompanija, rekao je da bi se pored brodova, najveći deo izvoza hrvatskih proizvoda u Rusiju odnosi na lekove, kozmetiku, opremu, električne transformatore i neke vrste brodova.

foto: EPA

"Rusija je veoma zainteresovana za naša brodogradilišta i prateću opremu. Nedavno je na Međunarodnom sajmu brodograđevne industrije NEVA u Sankt Peterburgu riječka kompanija Vulkan Nova potpisala Memorandum o saradnji s ruskim OCK-om (United shipbuilding cooperation), što joj otvara vrata svih ruskih brodogradilišta", istakao je Burilović i dodao da uprkos negativnom bilansu Hrvatske u robnoj razmeni, raduje porast izvoza od desetak odsto.

foto: EPA

Saradnja je izražena i na turističkom planu.

"Hrvatska je popularno mesto za turiste. Razmatraćemo nove tokove", dodao je Putin.

Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je Rusija dobrodošla u Inicijativu tri mora.

"Veliki je rast robne razmene uprkos sankcijama. Pozdravila sam sva ruska ulaganja, pokazuju interes za energetiku. Saradnja s ruskim kompnijama se nastavlja, na primere saradnja Prvog gasnog društva i Gasproma.

Upoznala sam Putina s Inicijativom tri mora", naglasila je hrvatska predsednica, objasnivši da je i Rusija dobrodošla u tu inicijativu.

Kurir.rs/Vijesti.hr Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kolinda donela poklon Vukanu Vučiću

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track