STRAŠAN SLUČAJ NASILJA U PORODICI: Zarobio ženu, tukao je, pa pozvao ljubavnicu u kuću, odluka suda sramotna
Foto: Profimedia/Ilustracija

Jezivo

STRAŠAN SLUČAJ NASILJA U PORODICI: Zarobio ženu, tukao je, pa pozvao ljubavnicu u kuću, odluka suda sramotna

Hrvatska -

Slučaj porodičnog nasilja u Koprivnici možda najbolje pokazuje zašto žrtve retko odlučuju da prijave svoje partnere, bez obzira na užas koji proživljavaju.

Naime, uprkos brutalnom fizičkom i psihičkom zlostavljanju koje se dogodilo početkom maja, hrvatsko pravosuđe zaključilo je da je za 56-godišnjeg nasilnika dovoljna - uslovna kazna. Dakle, na slobodi je.

Ipak, krenimo redom. Kako javlja Podravski, užas se odvijao početkom maja u okolini Koprivnice. Nesrećna žena odlučila je da prekine loš brak te je došla u kuću s kutijama da bi potrpala svoje stvari i pobegla od muža. On to nije lako primio. Najpre je počeo da je vređa govoreći joj da je kurva, a onda ga je bes sasvim obuzeo, te je ženu uhvatio a kosu i udario šakom u glavu.

Od siline udarca ona je pala na pod gde je muž nastavio da je gazi i vređa, a kada je htela da uzme mobilni da pozove pomoć, razbio ga je u komade. Sve je to čula snaja koja je pozvala policiju. Do njihovog dolaska nasilnik je uspeo čak i da pozove svoju ljubavnicu da prespava kod njega. Čitava drama trajala je oko sat i po, a zbog pretrpljene traume odlazila je i kod psihijatra.

Aktivistkinja i poznata zagovornica ženskih prava Sanja Sarnavka, koja je veliki deo života posvetila istraživanju porodičnog nasilja kaže da je koprivnički slučaj nimalo ne čudi, jer sudovi često tako "kažnjavaju" nasilnike.

Žena je 17 puta istog dana zvala policiju

"Imamo čak i slučaj gde je jedan nasilnik čak tri puta uslovno osuđen zbog nasilja nad partnerkom, što je potpuno protivzakonito. Sudovi na taj način žrtvama šalju poruku da ih niko ne može i ne želi zaštititi, a u dobrom delu društva i dalje preovladava stav da je porodično nasilje privatna stvar pojedinca", kaže Sarnavka dodajući da je sudska praska tek deo problema nedovoljne zaštite žena od nasilnika.

"Lekari u 90 odsto slučajeva mogu da prepoznaju da neke povrede nisu nastale od 'pada niz stepenice', ali iako su dužni, ne prijavljuju takve slučajeve. Policajci kada dođu često ustanove da žena nije mirno ležala na podu i dopuštala da bude gažena, već se branila, pa oboje potrpaju u maricu jer je tako najjednostavnije. U nekim velikim policijskim stanicama postoje samo dve osobe koje se bave porodičnim nasiljem, pa se tako dogodilo da je jedna žena 17 puta zvala policiju da joj pomogne, ali nisu imali koga da pošalju", nabraja Sarnavka rak-rane sistema.

Ističe da se nasilje u porodici prećutno toleriše na sve strane, podsećajući na slučaj HDZ-ovog župana požeško-slavonskog Alojza Tomaševića koji je, uprkos tome što je priveden zbog nasilja, nastavio da obavlja političku funkciju.

(Kurir.rs/100posto.hr)

(Foto: Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Kako je policija otkrila ubicu vlasnika pekare iz Beograda?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track