BISKUP OGORČEN ZBOG ZABRANE SPOMENIKA STEPINCU U SISKU: To je delo mentalnih komunista!
Foto: Wikipedija

još jednom

BISKUP OGORČEN ZBOG ZABRANE SPOMENIKA STEPINCU U SISKU: To je delo mentalnih komunista!

Hrvatska -

Sisački biskup Vlado Košić ogorčen je zbog toga što su gradske vlasti Siska odbile da njegovoj biskupiji odbile da izdaju dozvolu za podizanje spomenika kardinalu Alojziju Stepincu, ratnog zločinca iz Drugog svetskog rata, poznatog po saradnji s ustašama i zločinima nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom režima NDH.

"Prošle nedelje sam bio u upravi našeg Grada s molbom da dobijem saglasnost da podignemo spomenik našem svetom blaženiku kardinalu Alojziju Stepincu na Trgu bana Jelačića. Na tom trgu pred Velikim Kaptolom su nekada stajala tri spomenika. Odgovor je bio kako danas više nema tu mesta za spomenik", rekao je biskup u saopštenju.

Košić, poznat po žestokoj retorici u odbranu ustaštva u Hrvatskoj, zapitao se kome smeta spomenik Stepincu.

"Očito ne samo da SPC ne voli našeg svetog blaženika, jer mu - po meni - ne može oprostiti što se javno zauzimao da i Hrvati, kao i svi narodi sveta, imaju pravo na nezavisnu i samostalnu državu, nego i današnji mentalni komunisti koji su pravednika osudili i koji bi i nas uklonili da mogu. Ali ne mogu", poručio je on.

Inače, kanonizacija ratnog zločinca Stepinca zaustavljena je na predlog pape Franje i formirana je mešovita komisija SPC-a, Katoličke crkve u Hrvatskoj i Vatikana, koju čine crkveni velikodostojnici i stručnjaci, a njihov zadatak je da na osnovu dokumentacije utvrde kakav je bio Stepinčev odnos prema NDH, Jasenovcu i da li je osuđivao ustaške zločine ili im je pomagao. Komisija je završila rad, a rezultati nisu saopšteni.

Zvaničnici Vatikana naveli su da to ostaje da čeka "božje vreme".

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Vikipedija

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Biografija Alojzija Stepinca

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track