Najnovije vesti

BOLJE DA SE BAVE GOTOVINOM: Hrvatska vlada nezadovoljna presudom Mladiću
Foto: Profimedia, AP

licemerje na kvadrat

BOLJE DA SE BAVE GOTOVINOM: Hrvatska vlada nezadovoljna presudom Mladiću

Hrvatska

Vlada Hrvatske ocenila je  da je primerena prvostepena presuda Ratku Mladiću kojom je osuđen na doživotnu robiju, ali i izrazila nezadovljstvo što tom presudom nije utvrđno učešće i najviših funkcionera Srbije u "sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu".

"Izražavamo nezadovoljstvo zaključcima Raspravnog veća u delu u kojem nije utvrđeno učešće i najviših državnih funkcionera Srbije u takozvanom sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu, s obzirom da su u optužnici bili navedeni (Slobodan Milošević, Jovica Stanišić, Frenki Simatović, Željko Ražnatović i Vojislav Šešelj)", saopštila je Vlada Hrvatske.

U saopštenju se navodi da je današnjom presudom Mladiću još jednom potvrđeno da je u Srebrenici počinjen zločin genocida.

Hrvatska Vlada podseća da je Mladić prvostepeno osuđen za učešće u četiri udružena zločinačka poduhvata, uključujući i udruženi zločinački poduhvat u BiH sa ciljem da se bosanski Hrvati i Muslimani trajno uklone sa područja na koje su bosanski Srbi polagali pravo, pri čemu su kao učesnici poduhvata navedeni i tadašnji najviši funkcioneri Republike Srpske.

Vlada Hrvatske je izrazila i žaljenje što Ratko Mladić "nije optužen i osuđen i za brojna zlodela počinjena tokom agresije na Republiku Hrvatsku". Dodaje se da je Hrvatska u tom predmetu, preko svojih nadležnih tela, pružala pomoć tužilaštvu Haškog tribunala i ispunjavala njegove zahteve.

Prvostepeno veće Haškog tribunala osudilo je danas Mladića na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici i za zločine protiv čovečnosti u 15 bosanskih opština, koji obuhvataju progone, istrebljenja, ubistva, deportacije i prisilna premeštanja. Proglašen je krivim po svim tačkama optužnice izuzev prve koja se odnosi na genocid u šest opština u BiH.

Kurir.rs/Beta

Foto: Profimedia/AP

 POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV ISPRED KUĆE GDE JE UHAPŠEN RATKO MLADIĆ:niko raspoložen za razgovor

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...