SMRT UŽIVO! PRALJAK SE UBIO USRED SUĐENJA, A VEĆ BI BIO NA SLOBODI: Tuđmanovom oficiru otrov dali advokati?
Foto: EPA, PrintScreen

SKANDAL: Oficir Franje Tuđmana popio otrov

SMRT UŽIVO! PRALJAK SE UBIO USRED SUĐENJA, A VEĆ BI BIO NA SLOBODI: Tuđmanovom oficiru otrov dali advokati?

Hrvatska -

Slobodan Praljak uzviknuo da s prezirom odbacuje presudu i da nije ratni zločinac, a zatim ispio smrtonosnu tečnost

Slobodan Praljak, načelnik Glavnog štaba Hrvatskog veća odbrane (HVO), ubio se juče u sudnici Haškog tribunala nakon što mu je potvrđena zatvorska kazna od 20 godina zbog zločina nad muslimanima u BiH! Da stvar bude još bizarnija, Praljak bi ovih dana već bio na slobodi jer je odslužio dve trećine izrečene kazne.

Sve je počelo kada je predsedavajući sudija Karmel Ađijus pročitao presudu, nakon čega je Praljak uzviknuo da on nije ratni zločinac, a potom popio neku tečnost iz bočice.

- Praljak nije ratni zločinac! S prezirom odbacujem vašu presudu - kazao je Praljak i ispio, kako se kasnije ispostavilo, otrov.

foto: EPA

Međutim, sudija Ađijus je, ne znajući o čemu se radi, želeo da nastavi s radom zamolivši osuđenog da sedne. No, njegov advokat Nataša Favo Ivanović uzviknula je da Praljak „kaže da je popio otrov“. Zasedanje je odmah prekinuto, sudija je zatražio spuštanje zavesa i naredio: „Nemojte nigde odnositi čašu iz koje je nešto popio“. Praljak je ubrzo prevezen u holandsku bolnicu, gde je preminuo posle nepuna tri sata.

- Holandske vlasti su pokrenule istragu o tome kako je Praljak popio otrov u sudnici - kazao je potom sudija Karmel Ađijus.

Odmah je otvorena polemika o tome kako je Praljak uopšte uspeo da unese otrov u sudnicu. Bivša portparolka tužilaštva Florans Artman podsetila je da je to drugi put da „nedopuštena sredstva uđu u Tribunal“.

- Prvi put je to bilo u slučaju Miloševića i tada to nismo videli, a on je uzimao protivlek koji je poništavao delovanje leka za visok pritisak, i sada u slučaju Praljka. Šokantno je da se ovo desilo i ne znam kako obezbeđenje to nije sprečilo - rekla je ona.

Inače, Praljak je u Hag otišao 5. aprila 2004, što znači da je u pritvoru proveo gotovo 13 godina i osam meseci. Zanimljivo je da je on, za razliku od ostale petorice optužene zajedno s njim, odbijao da ide na privremenu slobodu, to jest u kućni pritvor u Hrvatsku tokom mirovanja sudskog procesa.

foto: Marina Lopičić

Vojislav Šešelj

MOGAO DA VEŽE OTROV ZA POLNI ORGAN (?!)

Lider SRS i bivši haški optuženik Vojislav Šešelj objašnjava da sudsko obezbeđenje vrši temeljnu proveru pred ulazak u sudnicu.

- Kad su mene proveravali, morao sam da skinem sako, stavim ruke uza zid, oni me opipavaju po celom telu, osim po polnom organu. Proveravaju odeću po šavovima, pa čak i kravatu, zatim skidam cipele, a oni proveravaju unutrašnjost, pa tako i čarape - navodi Šešelj i dodaje:

- Postoje dva načina na koja je Praljak mogao da unese otrov u sudnicu - ili ga je vezao za polni organ, ili mu ga je neko dostavio. Optuženici mogu da sretnu advokata pred neposredni ulazak u sudnicu. Nisam imao advokata, ali postoji mogućnost da advokati prolaze manju proveru od robijaša.

foto: Kurir

Kurir / E.K.

Foto: Printscreen, EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo kako su kažnjeni učenici iz Aranđelovca koji su maltretirali devojčicu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track