HOLANDSKE VLASTI: Na čašici koju je Praljak ispio pronađen otrov
Foto: AP

Istraga u toku

HOLANDSKE VLASTI: Na čašici koju je Praljak ispio pronađen otrov

Hrvatska -

Holandske vlasti pokrenule su istragu o tome kako je bivši zapovednik HVO-a Slobodan Praljak popio otrov u haškoj sudnici, objavio je predsedavajući sudija žalbenog veća Karmel Ađijus.

Od holandskih vlasti N1 saznaje da je utvrđeno da je na čašici iz koje je pio preminuli general HVO Slobodan Praljak pronađena toksična materija koja može uzrokovati smrt, i da će biti izvršena obdukcija uključujući i toksikološku analizu.

Osuđeni general HVO Slobodan Praljak umro je u bolnici u Hagu, nakon što je u sudnici popio otrov. To se dogodilo tokom izricanja presude, kojom je osuđen na 20 godina zatvora.

Haški sud je, podsetimo, izrekao konačnu presudu šestorici zvaničnika bosanskih Hrvata, predvođenih Jadrankom Prlićem, i potvrdio im višegodišnje kazne zatvora iz prvostepene presude.

Holandska tužiteljka Merilin Fikinešer izjavila je danas da je Slobodan Praljak u Haškoj sudnici iz bočice popio smrtonosnu hemikaliju, posle čega je preminuo.

"Sproveden je preliminarni test supstance u bočici i sve što mogu da kažem za sada je da je postojala hemijska supstanca koja može da izazove smrt", rekla je Fikinešer za AP u telefonskoj izjavi.

Flikenšer nije želela da iznosi detalje o tačnoj prirodi supstance.

Ponovila je da će autopsija tela preminulog Praljka, uključujući toksikološke testove, biti uskoro izvršena. Holandsko tužilaštvo, kako je dodala, ispitaće i kako je Praljak uspeo da unese bočicu otrova u sudnicu Tribunala gde vladaju jake mere bezbednosti.

(Kurir.rs/N1/Tanjug)

(Foto: Printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo kako su kažnjeni učenici iz Aranđelovca koji su maltretirali devojčicu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track