KITAROVIĆ: Hrvatska ni sa jednom državom nije u hibridnom ratu!
Foto: Fonet/AP

ipak jeste izložena hibridnom delovanju

KITAROVIĆ: Hrvatska ni sa jednom državom nije u hibridnom ratu!

Hrvatska -

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je Hrvatska izložena određenim uticajima koji mogu da se svedu na neku vrstu "hibridnog delovanja", ali da ni sa jednom državom nije u "hibridnom ratu".

"Ono što jeste činjenica, to je da je Hrvatska, kao i druge države, izložena određenim uticajima koji se mogu svesti pod ovu ili onu vrstu hibridnog delovanja. To je na svoj način i danak razvoju tehnologije, i mi se s time moramo i možemo nositi", rekla je Grabar Kitarović.

Ona je rekla i da nije dobro ako se zbog toga u društvu stvara "neka vrsta paranoičnog stanja".

"Pogotovo mi funkcioneri, koji smo više od drugih izloženi takvom delovanju, moramo biti spremni da podnosimo kritike i kada su opravdane i kada su neopravdane, pa i onda kada su plod hibridnog delovanja. Istovremeno, sistem državne bezbednosti treba osposobljavati da se zna i može delotvorno suprotstaviti i hibridnom delovanjima", rekla je Grabar Kitarović.

Upitana da prokomentariše sve zategnutije odnose u BiH, ona je istakla da je ključ stabilnosti te zemlje u "istinskoj ravnopravnosti tri konstitutivna naroda, Hrvata, Bošnjaka i Srba" i saradnji njihovih političkih predstavnika prema evropskoj i evroatlantskoj budućnosti, ali i da je neprihvatljivo izbacivanje reči "hrvatski" iz naziva javnih ustanova u BiH.

"Hrvati su konstitutivni narod u toj državi i niko ih neće svoditi na manjinu", rekla je ona.

Govoreći o spoljnoj politici Hrvatske i činjenicu da se ove godine susrela i sa američkim i sa ruskim predsednikom, Grabar Kitarović je kazala da i jedan i drugi vrednuju ulogu Hrvatske na jugoistoku Evrope, ali i u EU.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Fonet/AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) RUSI NAM VRATILI MESO ZARAŽENO OPASNOM BAKTERIJOM?! Jedemo li namirnice koje nisu uništene?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja