SKANDAL U HRVATSKOJ: U lektiri za osnovce četvrtog razreda jezivi stihovi!
Foto: Printscreen Index.hr

čitaju li učitelji

SKANDAL U HRVATSKOJ: U lektiri za osnovce četvrtog razreda jezivi stihovi!

Hrvatska -

Desetogodišnjaci nekih hrvatskih škola, čije su učitelji uvrstili u lektiru knjigu Zvonimira Baloga "Pusa od Krampusa", čitaju o paranju dečijih utroba, sakaćenju genitalija i čupanju jezika.

Reč je, kako piše hrvatski portal Index o zbirci pesama čija su tematika Bog i njegovo prijateljstvo sa čovekom, a u pesmi "Gospa Međugorska" su i ovi stihovi:

"Hrvatski je narod najugroženiji, najnesretniji na planetu! Blajburg, Jazovka i druge pećine postaje su našeg križnog puta, deo hrvatske realnosti. U hercegovačkim, istarskim i ličkim jamama još se urlik vrti, leleče jeka očajničkog padanja. U carstvu bezumne podivljale smrti pod zastavom pobednika slavile su se laži i padanja.

foto: Printscreen Index.hr

Nisu bile izbirljive provalničke kame, deci su parale utrobe, kopale su oči. Bez polnih organa ostajale su tate, bez sisa mame. Iz hrvatskih usta hrvatski jezik užarenim su klještima čupali, kad bi pod okriljem mraka, krvavih očiju u usnule domove upali."

Knjigu Zvonimira Baloga objavila je izdavačka kuća "Znanje" 1996. godine.

"Kao majka se ne slažem da se takva knjiga nađe na spisku lektire za 4. razred, ali kao glavna urednica 'Znanja' nemam komentar. Ne znam šta se tada dešavalo pa ne mogu da komentarišem. Niko od nas nije radio u vreme kad je knjiga objavljena" , rekla je za Silvia Sinković, glavna urednica "Znanja".

foto: Printscreen Index.hr

Iz Ministarstva nauke i obrazovanja, su saopštili da " Spisak naslova za lektiru pripremili su stručnjaci za hrvatski jezik i književnost. Na spisku za IV. razred osnovne škole je 25 naslova. Od Zvonimira Baloga učitelji mogu da biraju između: "Ja magarac" (zbirka priča) ili "Pusa od Krampusa" (zbirka dečijih pesama) ili "Nevidljiva Iva" (zbirka pesama) ili "Zmajevi i vukodlaci" (zbirka kratkih priča i pesama). Koji naslov će učitelj da odabere je predmet profesionalne diskrecije učitelja", stoji u odgovoru Ministarstva.

Kurir.rs/Index.hr

Fpoto printscreen Index.hr

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! NOVI OBRAČUN „ŠKALJARSKOG“ I „KAVAČKOG“ KLANA U BEOGRADU?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track