POLA FLAŠE PIVA GA KOŠTALO POSLA: Hrvatskom trgovcu i sud potvrdio otkaz
Foto: profimedia-0280496733

dramatično

POLA FLAŠE PIVA GA KOŠTALO POSLA: Hrvatskom trgovcu i sud potvrdio otkaz

Hrvatska -

Opštinski radni sud u Zagrebu odbio je tužbu S.D., prodavca u velikoj trgovačkoj kompaniji, nepravosnažno potvrdivši odluku uprave o vanrednom otkazu tom radniku jer je pre dolaska na radno mesto popio pola flaše piva.

Otpušteni u tužbi nije poricao da je jednom pre posla u aprilu prošle godine popio pivo. Zbog toga mu je na alkotestu koji je urađen tog dana u dva navrata pokazano da ima 0,28, odnosno 0,19 promila alkohola u krvi.

Ali, on ističe da prilikom donošenja odluke o otkazu nisu uzete u obzir sve okolnosti, da količina alkohola nije bila proverena uzimanjem krvi pa je osporavao urednost procedure - odnosno tačnost nalaza.

Osim toga, navodio je da mu je tog dana prijatelj iz Amerike uručio pozivnicu za venčanje, pozvavši ga na pivo, ali se vratio na posao bez ikakvog učinka popijenog piva na obavljanje njegovih radnih zadataka obzirom da ima preko 110 kilograma pa minimalna količina piva ne može nimalo da utilče na njegov rad i reflekse.

Prodavac je istakao kako smatra da se ovakva greška ne može okarakterisati povredom radnih dužnosti zbog koje bi on zaslužio vanredni otkaz.

S druge strane, pak, zastupnici kompanije su isticali da je njihov bivši radnik, osim povrede Zakona o zaštiti na radu, svojim postupkom povredio i njihov kućni red koji propisuje zabranu unošenja i konzumacije alkohola i njihov Pravilnik o radu.

Iz kompanije tvrde da on nije mogao razumno da rasuđuje i da je predstavljao opasnost za sebe i za druge.

"Obzirom da tužilac obavlja poslove prodavača, koji podrazumijeva interakciju s trećim osobama i kupcima te zbog zaštite dostojanstva" Spar ističe da nije mogao dopustiti da prodavač obavlja poslove "pod utjecajem alkohola".

Sud u presudi tvrdi da kako je prodavac već bio dva puta upozoren od stane nadređenih na ovakvo ponašanje, popijenih pola flaše piva je dovelo do gubitka poverenja u njega kao radnika.

Kurir.rs/RTL.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track