NEMAČKA: Hrvatima zabranjeni politički skupovi u crkvenim zajednicama
Katedrala u Majncu, Foto: commons.wikimedia.org

oštro

NEMAČKA: Hrvatima zabranjeni politički skupovi u crkvenim zajednicama

Hrvatska -

Biskupija Majnc je u dogovoru sa hrvatskim katoličkim misijama donela odluku o tome da se u prostorima hrvatskih zajednica više ne održavaju politički skupovi, piše dnevnik "Frankfurter Rundšau".

"Složili smo se oko toga da su prostori zajednica koje se koriste hrvatskim jezikom duhovni centri i da ne bi trebalo da budu korišćeni za političke svrhe. Posebno ako se pritom radi o zastupanju ekstremnih političkih stanovišta", stoji u odgovoru Biskupije Majnc na upit nemačkog dnevnika.

U tekstu se navodi da je pomoćni biskup i generalni vikar Biskupije Majnc Udo Markus Benc o tome razgovarao sa Ivanom Komadinom, delegatom za hrvatsku pastvu u Nemačkoj i pritom izrazio želju da se ova poruka "jasno prenese svim dušobrižnicima hrvatskih zajednica u Nemačkoj“, prenosi "Jutarnji list".

"Frankfurter Rundšau" podseća da su u prošlosti u više navrata bili organizovani politički intonirani skupovi na kojima su između ostalog bili prikazivani filmovi koji relativizuju holokaust a na manifestacije su pozivani i kontroverzni aktivisti iz Hrvatske poput Velimira Bujanca.

U Biskupiji Majnc i Hrvatskom dušobrižničkom uredu u Nemačkoj u utorak nije bilo nikog ko bi mogao da potvrdi ili demantuje napise "Frankfurter Rundšaua".

Kurir.rs/Vesti-online

Foto: Comons.wikimedia.org

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) Evo ko je prva žrtva smrzavanja u Srbiji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track