(VIDEO) SPLIT TUGUJE ZA BRAĆOM STAMENOV: Ne mogu više, brajo, rekao noseći mrtvog brata i pao pored njega...
Foto: Printscreen YouTube/Index.hr, Printscreen Facebook/Gradski kotar Sućidar - službene stranice

NESREĆA NA MOSORU

(VIDEO) SPLIT TUGUJE ZA BRAĆOM STAMENOV: Ne mogu više, brajo, rekao noseći mrtvog brata i pao pored njega...

Hrvatska -

"Ja ne mogu više, brajo", bile su poslednje reči Aleksandra Stamenova Bugija (60) iz Splita, koji je u subotu oko 19.30 sati s domarom planinarskog doma na Mosoru Špirom Gruicom pokušao da spasi život svom bratu Milanu Stamenovu Mikiju (57), koji je samo nekoliko minuta pre na poledici na izvoru najverovatnije pao, udario glavom o kamen i preminuo.

"Posle tih reči Bugi je samo pao u vodu, odnosno pao sam i ja, a i Milanovo telo, koje smo pokušali da izvučemo na bolje mesto, da mu pružimo pomoć. Strašno, što da vam kažem", kroz suze je za Jutarnji list svedočio Špiro Gruica, dugogodišnji domar Planinarskog doma na Mosoru, koji je doživeo jednu od najgorih stvari koje čoveku mogu da se dogode: da mu u roku od nekoliko minuta na rukama preminu dva velika prijatelja s kojima je proveo pola života.

Gruica je ispričao da se grupa prijatelja družila to veče u planinarskom domu. U jednom trenutku shvatili su da Miki nije među njima, a kako se nije pojavljivao, izašli su i počeli da ga dozivaju. Iako je već bio mrak, Gruica je pošao da ga traži i u jednom trenutku video svetlost s lampe koju je Miki nosio. Potrčao je i našao Mikija kako ničice leži na izvoru. Glava mu je bila u vodi.

"Pokušavao sam da ga podignem, ali njegovo telo je bukvalno izgledalo kao mrtvo telo. U tom trenutku stiže i njegov brat Bugi, i ja mu govorim da Mikija treba da odnesemo do stola u blizini planinarskog doma, da bismo imali bolje uslove da mu pružimo pomoć. Zamolio sam Bugija da i on pridrži Mikija, da nam udvoje bude lakše. Bukvalno smo napravili pet koraka i onda je Bugi rekao 'ja ne mogu više, brajo' - i tada je pao", priča nesrećni domar.

Aleksandar Stamenov Bugi, koji je, izgleda, bio dijabetičar, najverovatnije je preminuo od srčanog udara, posledice šoka koji je doživeo kad je ugledao nepmično telo svog mlađeg brata. Milan Stamenov Miki život je izgubio najverovatnije zbog udarca glavom prilikom pada. Obojica su bili strastveni planinari i ljubitelji prirode, kojima je Mosor bio kao druga kuća.

Odmah su pozvani Hitna pomoć i gorska služba spasavanja, ali dvojici braće, nažalost, nije bilo pomoći. Tela su prebačena u Split, a tačan uzrok smrti braće Stamenov utvrdiće obdukcija.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Foto: Printscreen YouTube/Index.hr, Printscreen Facebook/Gradski kotar Sućidar - službene stranice

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track