CERAR: Tužićemo Hrvatsku! Ne bi ni bila u EU da nije prhvatila arbitražu
Foto: EPA/ Stephanie Lecocq

novo zaoštravanje

CERAR: Tužićemo Hrvatsku! Ne bi ni bila u EU da nije prhvatila arbitražu

Hrvatska -

Slovenija će ovih dana protiv Hrvatske da pokrene pravne postupke, najpre pred Evropskom komisijom, a onda i pred sudom EU, izjavio je premijer Miro Cerar i istakao da region zapadnog Balkana treba da uđe u EU, pod uslovom da kandidati ispune uslove, uključujući granične sporove, pre ulaska.

On je to kazao odgovarajući na pitanje da li Srbija treba pre ulaska u EU da prizna Kosovo, budući da je to, kako je list ocenio, "najteže granično pitanje u regionu", prenosi Hina.

"Kad se radi o graničnim pitanjima, zemlje koje ne mogu postići političko rešenje trebale bi da prihvate 'naš model' i probleme reše arbitražom jer bi drugi načini rešenja konflikta bili opasni", rekao je Cerar.

Dodao je da Hrvatska neprihvatanjem presude arbitražnog suda šalje pogrešnu poruku zemljama zapadnog Balkana na njihovom putu u EU.

foto: AP / Olivier Matthys

"Hrvatska sada šalje vrlo loš signal regionu, ali i EU", kazao je Cerar i dodao da je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića pokušao da uveri da je implementacija arbitražne presude jedino rešenje, ali da u tome nije uspeo.

Prema njegovim rečima, zbog toga će Slovenija ovih dana protiv Hrvatske da pokrene pravne postupke, najpre pred EK, a onda i pred sudom EU, posebno ako na pismo, koje ovih dana iz Ljubljane odlazi u Brisel, Komisija ne bude reagovala u skladu sa očekivanjima.

"Ne mogu da zamislim da Hrvatska ili bilo koja država bude u Šengenskoj zoni, a da pre toga njene granice ne budu definisane", kazao je Cerar i dodao da Hrvatska danas ne bi bila ni u EU da nije pristala na arbitražu sa Slovenijom, a sada odbacuje arbitražnu presudu.

"Primer Hrvatske pokazuje šta se događa kad neka država ne prihvata EU standarde. Sada imamo to da su dve države članice u sporu čije se posledice ne mogu predvideti", kazao je Cerar i istakao da sva otvorena pitanja treba rešavati tako da posle toga u EU ne nastanu problemi.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA/ Stephanie Lecocq

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) ŠTA JE SVE RATKO MLADIĆ PISAO PUTINU?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track