PAO HRVATSKI ESKOBAR: U Rijeci zaplenjeno 100 kg kokaina iz Južne Amerike
Foto: Profiemdia

AKCIJA NANA

PAO HRVATSKI ESKOBAR: U Rijeci zaplenjeno 100 kg kokaina iz Južne Amerike

Hrvatska -

Hrvatska policija je danas saopštila da je u Luci Rijeka zaplenila 100 kilograma kokaina švercovanog iz Južne Amerike u Hrvatsku, i uhapsila osam osoba.

U akciji "NANA" je droga nađena u kontejneru sa 20 tona mešanog metalnog otpada. Kokain je kupljen u Panami za 300.000 evra, a Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) je saopštila da su osumnjičeni želeli da drogu prodaju u zemljama EU po ceni od 21.000 do 33.000 evra za kilogram.

Hapšenja su počela juče na području Hrvatske i Slovenije.

Među uhapšenima je šestoro državljana Hrvatske od 39 do 59 godina, 48-godišnji državljanin Španije i 43-godišnjak s dvojnim državljanstvom BiH i Holandije.

Policija je na osnovu naloga sudije, pretražila stanove i automobile osumnjičenih.

foto: Profimedia

"Utvrđena je sumnja da su se osumnjičene osobe udružile u zločinačko udruženje radi krijumčarenja većih količina kokaina iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije, skrivenih u različitoj robi u komercijalnom, kontejnerskom saobraćaju", naveo je u saopštenju MUP Hrvatske.

Da bi napravili "paravan" za šverc kokaina skrivenog u robi ili kontejnerima tokom 2017. godine, organizovali su dopremu kontejnera s robom beznačajne vrednosti iz država Južne Amerike u Evropu, koristeći firme sa sedištem u Hrvatskoj, navodi MUP.

U akciju su uključene policije nekoliko evropskih država, kao i Paname, Kolumbije, američka agencija za borbu priotiv droga DEA i Europol.

foto: Profimedia

Policija je Kancelariji za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala podnela krivičnu prijavu protiv svih osumnjičenih.

USKOK je u zasebnom saooštenju potvrdio da vodi istragu u tom slučaju kojim je obuhvaćeno, kako navodi, devet osoba, među kojima su šestorica Hrvata, dvojica Holanđana i jedan Španac.

Prvoosumnjičeni je organizovao kupovinu velikih količina kokaina i nalaženje sigurnog načina za pomorski kontejnerski transport u Hrvatsku, skrivajući ga s robom stvarno deklarisanoj u dokumentaciji tereta.

Drugoosumnjičeni je organizovao postupak carinskog pregleda dopremljenih "probnih kontejnera" i delotvornost izbora legalnog tereta koji je služio kao "paravan" za šverc kokaina.

Hrvatski portal 24sata je, pozivajući se na nezvanične informacije, objavio da je prvoosumnjičeni Stjepan Prnjat zvani "Eskobar" koji je, po sumnjama Uskoka, drogu kupio u Panami, već osuđivan zbog istog krivičnog dela. U Italiji je osudjen na 10 godina i osam meseci zatvora, a u Zagrebu mu traje suđenje zbog "pranja novca" od prodaje droge.

Kurir.rs / Beta

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) POLICAJKA "PALA" ZBOG UZIMANJA MITA! Tražila i do 500 evra za nezakonite radnje!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track