NEMILOSRDNO: Sveštenik neće da pričesti bolesnu devojčicu jer je izostajala s veronauke! Pred svim vršnjacima joj odbrusio!
Foto: Profimedia

I TO JE SVEŠTENIK

NEMILOSRDNO: Sveštenik neće da pričesti bolesnu devojčicu jer je izostajala s veronauke! Pred svim vršnjacima joj odbrusio!

Hrvatska -

Mala Aurora Pavić (9) iz Zadra, koja je rođena s više oboljenja, neće moći u maju da se pričesti sa svojim vršnjacima jer joj to ne dozvoljava lokalni sveštenik, don Srećko Petrov, zato što je izostajala s veronauke!

Aurora ima urođen GERB, refluks želuca, astmu i aberantni trahealni bronh, zbog čega otežano diše i ima česte upale pluća.

Ta devojčica je jako teško prevalila poslednjih nekolikio meseci - zbog bolesti ima 193 izostanka sa časova, kao i 22 izostanka s veronauke. Zato je sveštenik odbio da je pričesti, a to joj je saopštio na posebno odvratan način.

"Moje dete je prošle sedmice došlo na veronauku da bi je župan prozvao pred svom decom zbog nedolazaka i na kraju časa objavio da je neće pričestiti, iako zna za našu situaciju i zna da je ona bolesna. Poslednji put kad je bio kod nas u decembru na blagoslovu kuće, nije imao problem da uzme kovertu sa stola, a tad je video da ja ležim nepokretna", kaže Aurorina majka, Ana Pavić. Ona je onkološki bolesnik i ide na hemioterapiju.

foto: Zadarski list/Vedran Sitnica

Aurora sa mamom Anom

Njena i Aurorina bolest su finansijski iscrpli porodicu, a povrh svega i njen suprug je ostao bez posla, pa porodica jedva preživljava. Sve to zna i njihov sveštenik.

Malenu, koja se lavovski nosi s urođenim bolestima, strahovito je povredilo to što ne može na pričest sa svojim drugarima, a pogotovo to što ju je sveštenik pred svima teatralno pitao "ko si ti i gde si došla?".

"Na kraju časa rekao mi je da se neću pričestiti. Osećala sam se ružno i bilo me sram", jedva čujno priča devojčica.

"Na moje pitanje zašto, don Petrov je rekao da neće da pričesti Auroru jer nije dolazila na veronauku. Tražila sam potvrdu da bi se pričestila negde drugde, ali odbio je da mi da. Rekao je da mama treba svaki put da javi kad je Aurora bolesna, ali mama je ležala na neurologiji i u banji", priča majka.

Don Srećko Petrov, župnik Župe Svetog Šimuna i Jude Tadeja i ekonom Zadarske nadbiskupije, ostaje pri svome.

"Dete nije bilo na 22 časa veronauke, a deca su govorila da je hodala po selu i školi. Znam da ima zdravstvenih problema, ali ipak je trebalo da dođe, i bolesnija deca su dolazila na veronauku", kaže on i dodaje da ju je i sam "viđao po selu".

Kurir.rs/Zadarskilist.hr

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track