AP O HRVATSKOJ KUPOVINI BORBENIH AVIONA: Oni vode mini trku u naoružanju sa Srbijom
Foto: Profimedia

TEMA U SVETSKIM MEDIJIMA

AP O HRVATSKOJ KUPOVINI BORBENIH AVIONA: Oni vode mini trku u naoružanju sa Srbijom

Hrvatska -

O odluci Hrvatske da od Izraela kupi eskadrilu od 12 polovnih borbenih aviona F16 isvestile su i strane agencije, među kojima i AP koja kaže da kupovinom unapređenih izraelskih borbenih lovaca zvanicni Zagreb jača svoju odbranu zbog ruskog naoružavanja susedne Srbije.

"Hrvatska vodi 'mini-trku u naoružanju' s ruskom saveznicom Srbijom, koja je nedavno dobila šest korišćenih ruskih borbenih lovaca MiG-29. Moskva pokušava da poveća svoj uticaj na Balkanu, prvenstveno kroz Srbiju".

Agencija konstatuje da je to najvećii vojni posao Hrvatske od raspada bivše SFRJ, koju je, kako kažu, predvodila Srbija, u ratu 1991-1995.

Za avione F16 se kaže da su izraelski avioni, koji su poklon SAD, značajno modifikovani.

Rojters je javio da je hrvatska vlada odlučila o kupovini "desetak F16 aviona za sovju vazdušnu silu", te da je opredeljenje za ponudu Izraela došlo na osnovu preporuke Saveta za nacionalnu bezbednost, koji je zasedao prošle sedmice.

Agencija citira reči premijera Andreja Plenkovića na sednici vladi koji je rekao da će ti avioni biti upotrebljivi najmanje 25 godina i da će Hrvatsku koštati najviše 50 miliona dolara godišnje u narednih 10 godina.

Britanska agencija napominje i da je Hrvatska tender za nabavku borbenih aviona raspisala još prošle godine.

Pozivajući se na hrvatske medije, Rojters kaže da je ozbiljna konkurencija Izrealu bio švajcarski SAAB, koji je nudio nove Gripen avione, ali za mnogo veću cenu.

Inače, Hrvatska se pridružila NATO savezu u 2009. a Evropskoj uniji 2013. godine.

Navodi se i da sadašnje hrvatsko vazduhoplovstvo čine zastareli mlaznjaci tipa MIG 21.

I AFP podseća da je Zagreb prošle godine raspisao tender za nabavku vojnih aviona koji bi zamenili zastarele avione MiG-21 ruske proizvodnje, te da su se na tender, osim Izraela, javili i Grčka, Švedska, Južna Koreja i SAD.

Agencija piše da se veruje da je današnja odluka vlade bila puka formalnost, te da je deo stručne i političke javnosti često izražavao zabrinutost zbog zastarelih MIG-ova od kojih potpuno operativna samo četiri.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 6.epizoda: Ovo je novi jastreb u srpskom jatu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track