HRVATSKI POSLANIK: Ignorisanje vehabija u BiH samo doprinosi njihovom jačanju
Foto: Facebook/Tonino Picula

Tonino picula

HRVATSKI POSLANIK: Ignorisanje vehabija u BiH samo doprinosi njihovom jačanju

Hrvatska -

Hrvatski poslanik u Evropskom parlamentu Tonino Picula ocenio je da ignorisanje prisustva vehabija i drugih radikalnih islamista u Bosni i Hercegovini može da vodi samo njihovom jačanju, kao i da predstavlja pretnju pre svih Bošnjacima.

"Ignorisanje problema vehabija i ostalih grupa u zemlji, kojima je radikalizam zajednički predznak, može jedino da proizvede kontraefekat, u smislu jačanja tih grupa", rekao je Picula, koji danas sa delegacijom Evropskog parlamenta stiže u BiH. On je komentirao izjavu koleginice iz Evropskog parlamenta Marijane Petir o pretnjama radikalnih islamista i uticaju Saudijske Arabije, posle koje je primila veliki broj pretnji.

Picula je istakao kako zastupnica Petir nije zaslužila medijsku hajku, nego racionalne protivargumente. Ocenio je da je jedino gore od predimenzioniranja tog problema, njegovo potpuno ignorisanje, što najviše šteti samim Bošnjacima.

"Neću, naravno, reći ništa novo kada kažem da radikalni islamisti predstavljaju, pre svega, pretnju bošnjačkom narodu u BiH jer se oni najžešće obračunavaju sa svakim ko ne praktikuje islam kakav oni nameću", istakao je Picula, inače član SDP-a. Dodao je kako je zabrinutost koja stiže iz Hrvatske legitimna zbog 1000 kilometara duge granice, kao i da "pitanje prisustva vehabija i sličnih radikalnih grupa u BiH već predugo stoji otvoreno". "Poznati su slučajevi imama koje su vehabije napale jer su odbijali da propovedaju radikalni islam", ističe Picula.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Fejsbuk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja