AP SVRSTAO KOLINDU U EKSTREMNU DESNICU: Hrvatska predsednica u društvu Orbana i bugarskih političara
Foto: Profimedia, printscreen/AP

SVETSKI MEDIJI PRENELI

AP SVRSTAO KOLINDU U EKSTREMNU DESNICU: Hrvatska predsednica u društvu Orbana i bugarskih političara

Hrvatska -

Vodeći svetski mediji poput online izdanja Dejli mejla, Njujork tajmsa i Vašington posta preneli su opširni članak ugledne novinske agencije Asošijeted pres (AP) o usponu ekstremne desnice u srednjoj Evropi, koja sve više postaje mejnstrim, a kao jedan od primera je i delovanje hrvatske predsednice Kolinda Grabar-Kitarović kao i protest protiv ratifikacije Istanbulske konvencije koji se nedavno održao u Zagrebu.

Grabar-Kitarović opisuje se kao "hrvatska predsednica koja se zahvaljuje Argentini što je nakon Drugog svetskog rata prihvatila notorne pronacističke ratne zločince".

foto: Printscreen/ AP

Kolinda se tako našla u društvu vodećih bugarskih političara koji Rome opisuju kao “podivljale humanoide” i mađarskog premijera Viktora Orbana koji smatra da “Evropljani ne bi smeli da se mešaju sa Arapima i Afrikancima".

"Od kraja Drugog svetskog rata takvi stavovi su u Evropi bili tabu, prisutni tek na ekstremno desnoj margini društva. Danas ih otvoreno izražavaju politički lideri srednje struje u srednjoj i istočnoj Evropi, kao deo populističkog naleta koji se suprotstavlja globalizaciji i masovnoj migraciji”, navodi se u članku.

Na kraju članka se zaključuje da i u zapadnoj Evropi postoje ekstremno desne stranke i pokreti, no da su mlađe demokratije srednje i istočne Evrope ranjivije za njihovo delovanje.

Kurir.rs/ Index.hr

Foto: Profimedia, AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) SRBIJA ĆE ZATRAŽITI ROK TRAJANJA BRISELSKOG SPORAZUMA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track