JOŠ JEDNA SRAMOTNA TOMPSONOVA IZJAVA: Nisam prekršio zakon pokličom Za dom spremni
Foto: Reuters

SKANDALOZNO

JOŠ JEDNA SRAMOTNA TOMPSONOVA IZJAVA: Nisam prekršio zakon pokličom Za dom spremni

Hrvatska -

Osam meseci posle podnošenja krivične prijave protiv hrvatskog pevača Marka Perkovića Tompsona, koji promoviše ustaške pesme, tek ovih dana je počelo suđenje na kojem je on rekao da se ne oseća krivim i da smatra da nije prekršio zakon uzvikivanjem pokliča "Za dom spremni".

Krivična prijava protiv Tompsona je podneta pošto je na koncertu u Slunju, 5. oktobra prošle godine, kada je povodom obeležavanja godišnjice vojno-policijske akcije Oluja, pevao pesmu "Bojna Čavoglave" u kojoj se spominje taj ustaški poklič.

Perkoviću se sudi u Karlovcu, a po policijskom optužnom predlogu zbog kršenja Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira odnosno "dela kojim se izvođenjem, reprodukovanjem pesama, muzike i tekstova ili nošenjem ili isticanjem ustaških simbola, tekstova, slika i crteža remete javni red i mir".

Portparolka suda Blaženka Lugar Vladić potvrdila je da Perković nije dolazio na početak glavne rasprave, već su njegovu odbranu primili putem Prekršajnog suda u Splitu.

Tompson je za advokata angažovao Davorina Karačića, koji je vrlo blizak hrvatskoj desnici, bio je 10. na listi stranke "Neovisni za Hrvatsku" Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih na izborima za Gradsku skupštinu Zagreba, radikalni je član BBB-a, a jednom je već na sudu "odbranio" ustaški poklič "Za dom spremni".

Kurir.rs/Tanjug Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja