PROGRAMER OTVORIO OČI HRVATIMA: Evo zašto se iselio u zemlju koju su nekada ismevali
Foto: Profimedia

gastarbajter

PROGRAMER OTVORIO OČI HRVATIMA: Evo zašto se iselio u zemlju koju su nekada ismevali

Hrvatska -

Hrvati se danas iseljavaju i u neke od zemalja koje su im razvijenosti ranije gledale u leđa. Među njima je i Češka, zemlja čije su posetioce Jadranske obale neki redovno ismejavali.

Danas je Češk aprestigla Hrvatsku. To potvrđuje i podatak da procena ukupnog BDP Hrvatske za ovu godinu iznosi oko 105 milijardi američkih dolara, za Češku – 370 milijardi dolara.

Privreda im kontinuirano raste, kao i potreba za radnicima – posebno u IT sektoru zbog čega se pre nešto više od četiri mjeseca u Prag preselio IT stručnjak Denis Kralj.

"Tražio sam priliku koja Hrvatska nije mogla da mi priušti, i mislim da je jedan veliki razlog za iseljenje bila činjenica da ću videti jednu evropsku metropolu koja me jako zanimala”, kaže za Dnevnik.hr mladi programer, koji je u Hrvatskoj radio na srednjoj poziciji, a u Pragu su mu ponudili onu seniorsku i to s dvostruko boljim uslovima rada.

Ističe kako kompanija u kojoj radi ima odličan odnos prema radnicima, osigurava im sva potrebna sredstva za rad jednako kao i uslove koji su uređeni ugovorom.

Za razliku od nas, gde poslodavac radnika često tretira kao zamenjivu robu, u Češkoj je situacija dijametralno suprotna – i to ne samo u IT nego i u mnogim drugim privrednim sektorima.

Radnik je taj koji diktira uslove, koga traže, cene i žele da zadrže. Plate su veće, a kompanije nude i druge koristi – dnevni obrok, vrtić, teretanu, sistematski pregled u privatnim poliklinikama i brojne druge. Sve kako bi se radnik osećao zadovoljnim i ostao.

Česi su tu gde jesu jer su od napuštanja komunizma stvarali probiznis okruženje, na primer, od ranih 90-ih subvencionišu zapošljavanje i otvaranje novih radnih mesta.

Za razliku od nas, nisu uništili svoju industriju – danas svaki treći zaposleni radi u proizvodnim pogonima. Između ostalog, i zbog toga imaju najnižu stopu nezaposlenosti u Evropi.

Denis priča kako je cena prevoza u Pragu drastično jeftinija, a hrana u najgorem slučaju jednako skupa. Skuplje su samo nekretnine i njihov zakup i ulaganje novca u slobodno vreme kao što je rekreacija. Ali, i za to Denis ima rješenje jer mu firma osigurava karticu sa kojom ima besplatan pristup svim fitnes klubovima u gradu.

Denisu se nedavno pridružila i njegova koleginica Nataša Kralj koja je takođe ostavila posao u Hrvatskoj. Još ni jednu ponudu u Pragu nije prihvatila, međutim razlog za to samo je činjenica da ih dobro meri budući da zna da je kao IT stručnjak "tražena roba". Očekuje platu i do 50 posto veću nego što ju je imala u Zagrebu.

Kurir.rs/Net.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track