Najnovije vesti

NJENE REČI ODJEKUJU HRVATSKOM: Sudija koja je poslala brutalnog ubicu Komšića na 30 godina robije uputila snažnu poruku
Foto: Youtube/Printscreen

apel čitavoM društvU

NJENE REČI ODJEKUJU HRVATSKOM: Sudija koja je poslala brutalnog ubicu Komšića na 30 godina robije uputila snažnu poruku

Hrvatska

Sudija Sanja Mazalin, koja je osudila Davida Komšića (20) na 30 godina zatvora jer je ubio trudnu Kristinu Krupljan (u vreme ubistva 19), zadavši joj 88 uboda nožem, vratila je danas veru u pravosuđe.

Odnosno, dala je nadu da je pravda, ipak, dostižna. I ne samo to, ona je na kraju uputila snažnu poruku svima, celom društvu, zbog čega joj treba odati priznanje. Poruku koju bi svi zajedno trebalo da shvatimo ozbiljno.

Slučaj Komšić je već 14 meseci jedna je od glavnih tema u Hrvatskoj, a brutalnost tog zločina potresla je celo društvo, zbog čega se i presuda okrivljenom, koji je inače u vreme izvršenja zločina bio mlađi punoletnik, čekala sa velikom pažnjom.

Posle čitanja obrazloženje presude, sudija Mazalin je rekla da sudsko veće Županoijskog suda u Zagrebu, gde se Komšiću sudilo, na čelu s njom upućuje i poruku koja bi trebalo da poslužiti kao prevencija ali i da pokaže svima da će počinioci zločina biti pravično kažnjeni. "Kad se odmaknemo od stručnih objašnjenja, ovo je velika tragedija. Ovo je strahota. Tragedija je i što je tu mladu devojku, koja je nosila još jedan život u sebi, života lišio jedan mladi čovek. Taj čin je zavio u crno ne samo njenu i njegovu porodicu, već i celo društvo. Svaki ovakav zločin ostavlja tragove na sve nas. Živeti u ovakvom društvo niko ne želi.

Ako želimo pošten svet, gde nulta tolerancija nije samo slovo na papiru, onda treba da kažemo da je ključna uloga roditelja da vaspitavaju decu. A pogotovo tinejdžere, koje nije dobro suviše liberalno vaspitavati. Deci je nužno postaviti granice. Kad svi uočimo neki problem, neku agresiju, nemojmo je ignorisati. Nemojmo zataškavati probleme. Probleme treba realno sagledati i reagovati.

U današnje vreme, kad je uspeh prihvatljiv jedino kad dolazi preko noći, mladima treba da ukazujemo na ono što je dobro i ispravno, na nužnost tolerancije prema različitim stavovima. Nikad ne tolerišimo nasilje. Ni u kući, ni u porodici, ni na poslu, nigde. Došlo je do ozbiljnih anomalija u sistemu i ozbiljnih poremećenosti u društvu", zaključila je sudija Sanja Mazalin.

Ovakvu poruku trebalo bi svi da shvate ozbiljno danas kada je nasilje u konstantnom porastu i kada je sve više brutalnih ubistava.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Printscreen Youtube

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...