(VIDEO) U SUDU U LONDONU POČELO ROČIŠTE IVICI TODORIĆU: Osnivaču Agrokora preti izručenje Hrvatskoj
Foto: Printscreen Twitter/HRT

PO ZAHTEVU HRVATSKE

(VIDEO) U SUDU U LONDONU POČELO ROČIŠTE IVICI TODORIĆU: Osnivaču Agrokora preti izručenje Hrvatskoj

Hrvatska -

U sudu u Londonu je počelo ročište na kom se raspravlja o tome da li će Ivica Todorić, bivši predsednik Upravnog odbora Agrokora, biti izručenoj Hrvatskoj.

Odluka neće pasti danas, jer će ročište trajati četiri dana.

Danas govore Todorićevi advokati, Čedo Prodanović i Jadranka Sloković, a sutra svoj zahtev za izručenje izlažu predstavnici Hrvatske.

Todorić je u 10:14 stigao u sud u pratnji supruge Vesne. Index.hr komentariše da gospođa Todorić nosi tašnu od 30.000 kuna (4.000) evra.

"Sve ću reći kad se završi ročište", kazao je okupljenim novinarima. Procurilo je da mu je sudija rekla da ne mora da bude u sudnici i da mu kaucija traje do 16. jula, ali je on ipak ušao da prisustvuje. Todorić već mesecima živi u elitnoj četvrti u Londonu, ali se i fizički promenio.

foto: Printscreen Twitter/HRT

Hrvatski mediji javljaju da će se Gazda, kako Todorića kolokvijalno zovu, braniti da ga politički gone. Ako Britanci odluče da ga izruče Hrvatskoj, preti mu godina i po robije u zagrebačkom Remetincu.

Bivša hrvatska ministark pravosuđa Vesna Škare Ožbolt je, gostujući na televiziji N1, izjavila kako je vrlo mali postotak tajkuna i bogataša koje je Velika Britanija izručila drugim zemljama i da Todorić nije slučajno baš London odabrao za utočište.

foto: Printscreen YouTube/HRT 4

Vesna Škare Ožbolt: Britanija u principu ne izručuje tajkune i bogataše

Zagrebačko Županijsko državno pravobranilaštvo od 18. oktobra prošle godine vodi istragu protiv Todorića zbog učestvovanja u nezakonitom pribavljanju jedne milijarde i 142 miliona kuna (154 miliona evra) u slučaju Agrokor, kompanije nad kojom je nadzor preuzela Hrvatska. Uz Todorića, istragom su obuhvaćeni njegovi sinovi Ante i Ivan, kao i 12 Agrokorovih menadžera i revizora.

foto: Printscreen Twitter/HRT

Todorići u sudu

Ukupnoj šteti državno pravobranilaštvo pripisuje i "nepripadnu imovinsku korist" od dodatnih 320 miliona kuna (oko 43.058.000 evra) pribavljenih za "jednu pravnu osobu" falsifikovanjem isprava i nezakonitim vođenjem poslovnih knjiga.

Tužilaštvo je u međuvremenu pokrenulo novu istragu protiv Todorića i još tri osobe zbog malverzacija povezanih s nezakonitim isplatama pozajmica, čime su investitorima napravili štetu od 47,5 miliona kuna (6.391.536 evra).

Kurir.rs/24sata.hr/Index.hr

Foto: Printscreen Twitter/HRT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track