(VIDEO) ISKEŠIRAĆE 4,1 MILION KUNA: Čačić kupuje dvorac pokojnog tajkuna
Foto: d

HOĆE DA GA OTVORI ZA JAVNOST

(VIDEO) ISKEŠIRAĆE 4,1 MILION KUNA: Čačić kupuje dvorac pokojnog tajkuna

Hrvatska -

Varaždinski župan Radomir Čačić planira da njegova županija za 4,1 milion kuna (553.000 evra) kupi dvorac Šaulovec da bi ga otvorila za javnost kao turističku atrakciju jer se "tako vredan objekat ne može prepustiti igri privatnih interesa".

Dvorac Šaulovec, deo kulturne baštine Hrvatske, prodaje se na aukciji kao deo stečajne mase propale "Varaždinke", a bio je u vlasništvu pokojnog vlasnika te firme, Ivana Hudoletnjaka. Bogati varaždinski tajkun prodao ga je sam sebi kad je gasio firmu.

Jedno vreme ga je iznajmljivao za svadbe, ali od njegove smrti u martu 2016. zvrji prazan. Dvorac je pripadao staroj plemićkoj porodici Kiš, koja se spominje još 1283. godine kao vlasnik Črešnjeva, dela grada u kom se nalazi. Prvi put dvorac se spominje 1653. godine u povelji Ferdinanda III u kojoj se priznaje neopozivo vlasništvo plemićkih dvorova Črešnjevo i Šaulovec, koje je porodica Kiš izgubila u turbulentnim vremenima.

Čačić će plan o kupovini dvorca izneti sutra na Županijsku skupštinu, bez čijeg amina nema ni kupovine. Međutim, nezvanično se saznaje da nema podršku partnera iz HDZ.

foto: Printscreen YouTube/N1

Radomir Čačić

"To nema veze s politikom, nego s time da vrednosti koje imamo moraju da budu dostupne javnosti. Ako neko smatra da javnost i deca ne zaslužuju da uče o našoj istoriji, neka jasno kaže. Jedva čekam da čujem tu argumentaciju", poručuje Čačić.

Što se tiče novca, Varaždinska županija očekuje da joj država vrati dug od 32,5 miliona kuna. Ako dug ne bude vraćen do kupovine, županija će uzeti kredit.

"Finansijsku konstrukciju ćemo zatvoriti bez obzira na to vratila nam Vlada ili ne do tada novac koji je dužna", odlučan je Čačić.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto: Printscreen YouTube, Printscreen YouTube/N1

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track