RIJEČKI GRADONAČELNIK UPOZORAVA: Hrvatskoj deci vlasti šalju jezivu poruku koji mi ne prihvatamo
Foto: YT Screenshoot

Vojko Obersnel

RIJEČKI GRADONAČELNIK UPOZORAVA: Hrvatskoj deci vlasti šalju jezivu poruku koji mi ne prihvatamo

Hrvatska -

Zbog poteza vlasti u međunarodnim krugovima nas svrstavaju uz bok zemalja koje negiraju fašističke zločine, rekao je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel na svečanosti povodom Dana oslobodenja Rijeke od fašizma i upozorio da se deci šalje zastrašujuća poruka - "vidite, mi smo pobedili u II. svetskom ratu, ali ni ta NDH nije bila tako loša".

Obersnel je rekao, povodom predloga predsednice Kolinde Grabar-Kitarovic o osnivanju međunarodne komisije za utvrđivanje istine o ustaškom logoru u Jasenovcu, da je to "poigravanje identitetom" Hrvatske koja je uz velike žrtve učestvovala u odbrani Evrope i sveta od fašizma.

"Taj predlog je poigravanje identitetom jedne zemlje koja je, ne tako davno, bila sigurna da je iz Drugog svetskog rata izašla na strani pobedničkih sila, onih koji su uz velike žrtve odbranili Evropu i svet od fašizma, diskriminacije, nasilja, ubijanja", poručio je Obersnel.

On je naglasio da Riječanima niko nije darovao slobodu, nego su je izborili borci partizani i time ostavili veliku odgovornost u naslede o obavezu i dužnost da se slično nikad ne ponovi.

"No danas su etičke vrednosti postale roba i tek puki temelj za trgovinu, a opet raspravljamo o osnovnim ljudskim pravima, o slobodi izbora i življenja, o pravima žena", ocenio je on.

"Zbog poteza vlasti u međunarodnim krugovima nas svrstavaju uz bok zemalja koje negiraju fašisticke zločine", kaže on. Osnivanje Komisije za suočavanje sa prošlošću označio je kao jasnu poruku da se relativiziraju i smatraju "ne baš proverenim" činjenice koje su zapisane u mnogim knjigama istoričara.

"Ako već treba suočavanje s prošlošću, zašto onda oči u oči ne pogledamo istinu o hiljadama i hiljadama boraca poginulih u oslobađanju Rijeke i celog ovog kraja? Zašto, oči u oči, ne želimo videti što se dogodilo u Lipi, Podhumu i, naravno, Jasenovcu?", upitao je riječki gradonačelnik.

Obersnel je upozorio da se time šalje poruka deci: "Vidite, mi smo pobedili u II. svetskom ratu, ali ni ta NDH nije bila tako loša, Hrvatske ne bi bilo bez NDH" i to ocenio zastrašujućim.

Rijeka je drugačija jer odbija da prihvati takav model društva i zajednice, nastavljajući da živi vrednosti antifašizma, istakao je on.

Kurir.rs/Fonet

Foto: YT Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track