SPLITSKI LOPOV NOŽEM RANIO 4 POLICAJCA: Bezbednosni stručnjak objasnio kako se dogodio ovaj nesvakidašnji incident
Foto: Profimedia

KAO U AKCIONIM FILMOVIMA

SPLITSKI LOPOV NOŽEM RANIO 4 POLICAJCA: Bezbednosni stručnjak objasnio kako se dogodio ovaj nesvakidašnji incident

Hrvatska -

Napad na četvoricu splitskih policajaca koje je početkom nedelje nožem povredio jedan provalnik još uvek je tema stručnih analiza u Hrvatskoj.

Kada su ga zatekli u provali, lopov se sukobio s interventnim policajcima. Pre nego što su oni upotrebili vatreno oružje ne bi li ga zaustavili uspeo je da rani četvoricu.

Bezbednosni stručnjak i bivši načelnik kriminalističke policije Željko Cvrtila objasnio je šta je kumovalo ovom incidentu.

foto: Profimedia

“Za početak, Zakon o policijskim poslovima i ovlašćenjima je nejasan, pogotovo član 91 koji ima 4 kriterijuma – policijski službenik ovlašćen je da upotrebi vatreno oružje u nužnoj odbrani, u krajnjoj nuždi, ako na drugi način ne može da uhapsi osobu i ako ne može sprečiti njeno bekstvo", objašnjava Cvrtila i dodaje: “Granica za upotrebu vatrenog oružja protiv osobe zatečene u izvršenju krivičnog dela ili hapšenja je krivično delo za najmanje deset godina zatvora. Jasno je da je takva odredba teško održiva u praksi jer je primenjiva samo na nekoliko dela poput teškog ubistva, genocida, terorizma i napada na avion ili brod”.

Zbog takvih zakonskih odredbi policajci se jednostavno boje da pucaju. Naime, nije izvesno da u toj milisekundi donesu svaki put potpuno ispravnu odluku o upotrebi oružja, pa strepe da će zbog greške završiti na sudu.

Cvrtila, kao i policijski sindikati, zato predlaže da se u zakonu jasno propišu krivična dela kod kojih policijski službenik može da upotrebi vatreno oružje ako na drugačiji način ne može da se obračuna sa osumnjičenim. Podržava i predlog sindikata o uvođenju elektrošokera u policijsku opremu.

Kurir.rs/Index.hr Foto:

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) NAJNESRETNIJI LOPOV, NA KRAJU DOBIO ŠTA JE I ZASLUŽIO!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track