LJUBAV CVETA, PORODICA RASTE: Malena i Klepetan dobili 4 malenih i čekaju još 2!
Foto: 24sata.hr/Boris Gajdukov

JAJE DO JAJETA!

LJUBAV CVETA, PORODICA RASTE: Malena i Klepetan dobili 4 malenih i čekaju još 2!

Hrvatska -

Glavice četiri malena ptića stara tek dva-tri dana proviruju ispod krila rodana Klepetana, koji ih brižno greje dok je mama Malena u šetnji na obližnjoj livadi u Brodskom Varošu.

To je nov podmladak iz stare priče o dugogodišnjoj vernosti dve rode iz Slavonskog Broda, Malene i Klepetana. Klepetan se već 16 godina svakog proleća vraća svojoj dragoj, koja ne može da leti zbog slomljenog krila, sa 12.000 kilometara dalekog juga Afrike.

foto: 24sata.hr/Boris Gajdukov

Stjepan Vokić, penzionisani školski domar koji brine o rodama, hrani mesom ptiće dok se Malena ne vrati da tata Klepetan može da krene u lov za sledeći obrok.

foto: 24sata.hr/Boris Gajdukov

"Malena je ovog proleća snela čak šest jaja. Ona i Klepetan stalno se smenjuju u gnezdu, znaju da od potomstva nema ništa ako se jaja ohlade. Zato i Klepetan sada, kad Malena siđe na ovu livadu da protegne noge, očinski greje dva preostala jajeta, iz kojih će se, nadam se, za koji dan izleći ptići", kaže on i podseća da je ovaj poznati par za 16 godina na svet doneo 58 ptića (sa ovih 6 biće ih 64).

foto: Printscreen YouTube

Stjepan Vokić se zimi stara o Malenoj

"To je i na svetskom nivou redak primer kad su rode u pitanju. I svi oni su uz Klepetanovu pomoć naučili da lete i odleteti put afričkog juga, a u proleće se vrate. Ima ih tu na obližnjim banderama, svili su svoja gnezda i imaju svoje porodice, ali neretko svrate kod mene u dvorište da im dam nešto da pojedu", priča požrtvovani Vokić, koji se s puno ljubavi brine o rodama.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto: 24sata.hr/Boris Gajdukov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track