SRĐAN, ŽRTVA FRATRA PEDOFILA, OTVORIO SRCE: Želim mu da živi što duže, u sramoti i strahu...
Foto: Profimedia

PREŽIVEO STRAHOTE

SRĐAN, ŽRTVA FRATRA PEDOFILA, OTVORIO SRCE: Želim mu da živi što duže, u sramoti i strahu...

Hrvatska -

"Neka živi. Neka živi što duže. Sad svi znaju ko je i kako izgleda. Neka živi u toj sramoti i strahu, sme li ikome ikad da pogleda u oči", kaže Splićanin Srđan Tripalo, hrabra žrtva fratra pedofila.

Srđana je od njegove 12. godine zlostavljao fratar G. G. (78) iz samostana Svetog Frane u Splitu.

Baš na poziv fratra pedofila Srđan je i došao u Crkvu Svetog Frane da bi svirao u crkvenom bendu. Uskoro je počela njegova golgota o kojoj je tek nedavno progovorio, i klupko je počelo da se odmotava: crkva je otvorila istragu, a fratar pedofil je priznao zločin i rekao da je imao pet žrtava. Srđan kaže da je uveren da će se javiti još žrtava tog fratra, ali i drugih sveštenika.

"Kao član jednog kulturno-umetničkog društva nastupao sam na božićnom slavlju u spomenutoj crkvi 1991. Tad sam imao nepunih 12 godina. Po završetku nastupa prišao mi je taj fratar, izrazivši želju da me malo bolje upozna kako bi bio siguran da sam ja prava osoba za popunjavanje upražnjenog mesta gitariste u crkvenom bendu. Naravno da sam pristao", napisao je on u pismu koje je poslao i vatikanskim istražiteljima, dodajući da je bio presrećan što je neko primetio njegov rad i trud.

foto: Printscreen Youtube

Crkva Svetog Frane u Splitu, ovde je fratar pedofil silovao dečake

"Crkva mi je bila sveto mesto, utočište i uteha, a verovao sam da su sveštenici moralno najčistiji ljudi. Tog dana smo se samo dogovorili da ćemo se najverojatnije videti već sutradan i da ponesem gitaru, koja mi neće trebati sledećih pet godina, koliko je zlostavljanje trajalo", priča on.

"Želim da upoznam i roditelje i decu s taktikama pedofila koje sam upoznao, kojima se oni služe da pridobiju decu i naude im, i još važnije, s taktikama koje koriste da bi tu decu naterali da zauvek ćute o tome šta im se dogodilo ili se duže vreme događa", napisao je Srđan, kog je, kad je njegova priča izašla u javnosti, pozvao nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić.

foto: Printscreen YouTube

Nadbiskup Marin Barišić je brže-bolje ispratio Srđana kad mu je ovaj predložio da razotkrije sveštenike pedofile

"Sve sam mu ispričao i dodao da ću mu dovesti barem stotinu takvih kakav je bio moj zlostavljač. Rekao sam mu da ću ići od crkve do crkve, od sveštenika do sveštenika. Čim ih pogledam u oči, znaću. Prestravio se i brže-bolje me ispratio", kaže Srđan i dodaje da očekuje da se javi još žrtava splitskog fratra.

"Ako pitate da li osećam olakšanje sad kad je moj zlostavljač prokazan, odgovor je - ne. On je sad slobodan čovek, ali svi znaju ko je. Neka živi što duže u toj sramoti i strahu da li sme ikome da pogleda u oči", kaže ovaj hrabri čovek.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track