VANDALIZAM U MAKARSKOJ: Zasmetala im petokraka na nadgrobnom spomeniku, pa uklesali ustaški simbol
Foto: Profimedia

OSKRNAVILI GROB

VANDALIZAM U MAKARSKOJ: Zasmetala im petokraka na nadgrobnom spomeniku, pa uklesali ustaški simbol

Hrvatska -

Na makarskom groblju Sv. Križa nepoznata osoba je oskrnavila nadgrobni spomenik porodice Rafaneli, tako što je na mestu gde se nalazi zvezda petokraka crnom bojom upisano slovo "U".

Reč je, kako se navodi, o grobnici u kojoj su sahranjeni otac, majka, stric i tetka komodora Ive Rafanelija, zapovednika Hrvatske ratne mornarice, njegovog brata Lovre, inače regionalnog poverenika STUH-a te trećeg brata Anđelka Ake, hroničara i bivšeg igrača HRNK Zmaj.

PU splitsko-dalmatinska izvršila je uviđaj i traga za počiniocima. Zbog istaknutog ustaškog simbola na spomeniku porodice Rafaneli digla se i SABA Makarskog primorja na čelu s predsednikom Tončijem Pivcem.

Naime, u grobnicu je pre 31 godinu sahranjen Frane Rafaneli, nosilac partizanske spomenice kao pripadnik Prve proleterske brigade koja je za vreme Drugog svetskog rata okupila sve borce s područja bivše Jugoslavije, a koji je bio ranjen šest puta. Kako kaže Lovre Rafaneli, njihov stric Ivo je bio prvi politički komesar Prvog mornaričkog odreda, majka Nede učesnica NOB-a kao i tetka Marica Rafaneli.

"Podigao sam krivičnu prijavu protiv nepoznatog počinitelja i sada čekamo da policija odradi svoj posao. Ne zanima me materijalna, već ova ljudska šteta jer se dirnulo u moje pokojne što je stravično, jadno i neoprostivo. Branio sam i ja Hrvatsku za vreme Domovinskog rata kao pripadnik 156. brigade HV-a, a brat je zapovednik HRM-a i ne shvatam zašto su nam ovo uradili. Ne znam je li ovo politički obračun, ali je jako žalosno da se počelo dirati u mrtve", rekao je Lovre Rafaneli, dodavši da su vandali i 1991. godine srušili bistu strica Ive Rafanelijia koja se nalazila u Podgora Selu.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja