HRVAT ORGANIZOVAO SPEKTAKULARNU PLJAČKU U ITALIJI: Lažni rabin Nenad Jovanović (44) pokrao slike vredne 26 miliona evra! (VIDEO)
Foto: printscreen italijanska policija

umetničkim delima ni traga

HRVAT ORGANIZOVAO SPEKTAKULARNU PLJAČKU U ITALIJI: Lažni rabin Nenad Jovanović (44) pokrao slike vredne 26 miliona evra! (VIDEO)

Hrvatska -

Italijanska policija još uvek istražuje detalje velike pljačke koja se dogodila u Monci kod Milana, u aprilu prošle godine. Nestale slike "Svete porodice", ulje na platnu flamanskog slikara Petera Paula Rubensa i "Devojke na travi", slika Pjera Ogista Renoara. Vrednost slika procenjena je na oko 26 miliona evra.

Policija je uhapsila pet osoba, među njima i jednog Hrvata. Reč je o Nenadu Jovanoviću (44) javlja Korijere dela Sera. Jovanović je inače imao izraelski pasoš, a predstavljao se kao rabin i izraelski diplomata Samuel Abraham Levi Graham. Veruije se da je on bio organizator cele operacije.

foto: printscreen italijanska policija

Osim njega privedena su i braća Roko (52) i Frančesko C. (49), rodom iz Kalabrije, a sud je naredio kućni pritvor i za oca i sina G. G. (62) i C. G. (32).

Još uvek nije otkiveno ko tačno stoji iza pljačke, a policija je uerena da Nenad Jovanović nije mogao sam da organizuje ovu pljačku i da je neko morao da mu pruži pomoć.

Policija je pratila čoveka koji poseduje dve galerije, jednu na Sardiniji i drugu u Londonu, a nudio je na prodaju Renoara kolege iz Pijemonta. Tu se pojavljuje i rabin koji je bio zainteresovan za kupovinu "dijamanata i slika".

Posle telefonskog poziva, u kojem je potvrđeno da je zainteresovan, došlo je do sastanka u jednom klubu, kako bi dogovorili detalje ugovora.

Dogovorena je prodajna cena od 26 miliona evra. Rabin je odredio da se ugovor sklopi u sedištu počasnog albanskog konzulata u Brijanci.

Prodavac je doneo dve slike, zatvorene u drvene kutije, a kupci su bili "rabin Jovanović i još jedna osoba" objašnjava italijanska policija. Tražili su od prodavca da se provere da li su dela originalna. Tada mu uzimaju slike, a "rabin tada izvodi neverovatnu akciju koje se ne bi postideo ni Džejms Bond".

Daljinskim upravljačem otvara vrata rezidencije i beži prema kamionu gde su ga čekali pomagači. Uskače u vozilo i pred zaprepašćenim prodavcem nestaje. Pokušali su da ga uhvate, ali bezuspešno.

Nenad Jovanović i pomogači na kraju su ipak uhapšeni, ali policija još nije uspela da pronađe ukradene slike.

Kurir.rs/Koriere dela sera

Foto printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track