Najnovije vesti

MUČNI DETALJI DRAME U SPLITU! OTAC DEČAKA BOSONOGOG UBACIO U AUTOMOBIL ZA ITALIJU: Tata, nemoj da me vodiš! (VIDEO)
Foto: Printscreen/ Index.hr

SPOR OKO STARATELJSTVA

MUČNI DETALJI DRAME U SPLITU! OTAC DEČAKA BOSONOGOG UBACIO U AUTOMOBIL ZA ITALIJU: Tata, nemoj da me vodiš! (VIDEO)

Hrvatska

Ćesare Avenati (8) juče oko 14.30 sati prešao je granicu i nakon sedam godina došao u zemlju u kojoj je rođen, Italiju. Odmah nakon što je predat ocu Alesandru u utorak oko 10 sati dečak se automobilom kojim je upravljao očev prijatelj uputio prema izlazu na auto-putu u Dugopolju.

Pratila ih je splitska policija, a po dolasku u Šibensko-kninsku županiju preuzeli su ih tamošnji policajci i tako se dalje putem sve do Rijeke smenjivalo policijsko obezbeđenje. Osim dečaka, oca i porodičnog prijatelja u automobilu je s njima bila i psiholog iz Rijeke koja govori italijanski jezik.

Ćesare se tokom puta smirio nakon traumatičnog doživljaja tog jutra, pa su se oko podne zaustavili i on je pojeo sendvič i popio sok, piše Jutarnji list.

Razgovarali su i rekao im je: "Volim i mace i psiće, ali mace volim više".

Iako je imala priliku da u trenutku izvršne drame nad detetom odabere da otputuje s njima za Torino, kako bi, među ostalim, izvršila i svoju sudsku obavezu javljanja u tamošnju policijsku stanicu, Ćesareova majka Nina Kuluz prekasno je došla sebi od proživljenog šoka jer je sin već bio daleko s ocem na auto-putu, pa je tako majka kojoj je nakon osam godina oduzeto dete, u Torino otputovala autobusom.

Sat agonije

Tokom jednosatne agonije u stanu prepunom stranaca za devetogodišnjaka, maleni Ćesare je rekao okupljenima da, iako ide na kurs italijanskog, taj jezik ne govori dovoljno dobro. Dečak je iz stana izveden bos zbog nespremnosti majke da prihvati mogućnost da će otići s ocem.

Ćesare je plakao i vikao kada su došli u stan da sprovedu predaju, ali se kasnije smirio tokom razgovora sa psihijatrom i dva psihologa koje su ga odvojile nasamo. Tokom boravka s dečakom zaključeno je da je izmanipulisan i data je dozvola za sprovođenjem odluke do kraja.

U stanu su osim policajaca i sudskog izvršitelja bile i tri osobe iz Centra za socijalni rad Split, socijalna radnica, pravnica i psiholog, psihijatar koju je angažovao sud i prevodilac za italijanski jezik i psiholog koji su morali doći iz Rijeke jer niko sa splitskog područja nije želeo da bude angažovan u slučaju.

U jednom trenutku Ćesare je vikao: "Tata, nemoj mi to raditi! Tata, nemoj da me vodiš", a njegov deda je napao radnike Centra za socijalni rad. Upravo zato su one po okončanju predaje dečaka izašle iz zgrade potpuno blede.

Mučna situacija u stanu trajala je sat vremena, od devet do 10 sati. Tokom tog perioda sestra Nine Kuluz Vanja Kuluz snimala je sve telefonom i slala snimke ljudima koji su protestovali ispred kuće. U jednom trenutku policija joj je oduzela mobilni jer se radi o sudskoj radnji u koju je uključena maloletna osoba.

Tokom izvršenja pred zgradom su bila i dva pripadnika Interpola i italijanski konzul. Internet portale i društvene mreže obišla je mučna scena u kojoj otac odvlači sina u automobil.

Zaštita dece

Mišo Živaljić, advokat Nine Kuluz, ostao je zaprepašćen samim sprovođenjem postupka koji je, podseća, bio tajan tako da o drami unutar četiri zida Kuluzovih koja se odvijala u utorak prepodne ne želi da govoriti.

"Nismo dorasli zaštiti dečjih prava jer ovakve stvari se ne smeju dopustiti.

Izmena Pravilnika je trebalo da bude objavljena i mislio sam da su napokon prepoznali problem, ali ništa se još nije dogodilo. Leks Cezare nije zakon za legalizaciju otmice. Sve vreme ponavljam da je tokom odvajanja važno veštačiti i roditelje i dete. Ova situacija je i dalje nerešena jer za Ćesara počinju nove traume u životu", rekao je Živaljić.

Kurir.rs/ Jutarnji.hr

Foto: Printscreen/ Facebook

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...