MATIS U ZAGREB STIGAO U ZLOKOBNOM AVIONU: Američki ministar odbrane pohvalio Hrvatsku kao dokazanog saveznika SAD (VIDEO)
Foto: Reuters

nije poruka

MATIS U ZAGREB STIGAO U ZLOKOBNOM AVIONU: Američki ministar odbrane pohvalio Hrvatsku kao dokazanog saveznika SAD (VIDEO)

Hrvatska -

Američki ministar odbrane Džejms Matis stigao je u četvrtak u Zagreb gde će sa kolegama iz jugoistočne Evrope da razgovarati o priključivanju NATO-u ostalih regionalnih država, objavilo je ministarstvo odbrane.

Matis je u Zagreb stigao nakon samita NATO u Briselu gde je SAD potvrdila punu predanost Severnoatlantskom savezu, uprkos kritikama predsednika Donalda Trampa da saveznici ne izdvajaju dovoljno za zajedničku obranu.

U Zagreb je sleteo u avionu boing E-4 američke vlade poznatom i pod nazivom "Avion sudnjeg dana". Naime, boing je prerađen tako da može da služi kao mobilnkomandno mesto američkog predsednika i ministra odbrane. Dizajniran je tako da može da izdrži elektromagnetske udare, a instrumenti u njemu su analogni kako ne bi mogli da se hakuju. Avion može da bude danima u vazduhu, jer može da se puni gorivom u letu, a opremljen je i antenama koje omogućavaju komunikaciju sa američkim podmornicama. Najvažnije od svega, iz njega američke vlasti mogu da lansirahz i nuklearno oružje.

Hrvatska radi na podizanju svojih vojnih sposobnosti i povećava obrambeni budžet, rekao je u sredu hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević. Dodao je da je vlada donela plan dostizanja cilja o izdvajanju dva odsto BDP-a za odbrambeni budžet koji treba da bude dostignut do 2024. godine.

Matis se sastao i s premijerom Andrejem Plenkovićem, a u petak će učestvovati na sastanku ministara odbrane Američko-jadranske povelje. Matis je kazao da je Hrvatska "dokazani američki saveznik" i obećao pomoć SAD u nastavku modernizacije hrvatske vojske.

Američki ministar, koji je stigao u posetu Zagrebu, sastao se s premijerom Andrejom Plenkovićem koji je izrazio zadovoljstvo zbog odličnih i prijateljskih odnosa Hrvatske i SAD.

Kurir.rs/24 sata.hr

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track