OPREZ! PREVARANTI IMAJU NOVU METODU DA VAM OTMU PARE: Zazvonio mi je telefon, a kad sam videla odakle stiže poziv, ostala sam u šoku!
Foto: Profimedia

NIJE MOGLA DA VERUJE

OPREZ! PREVARANTI IMAJU NOVU METODU DA VAM OTMU PARE: Zazvonio mi je telefon, a kad sam videla odakle stiže poziv, ostala sam u šoku!

Hrvatska -

Da nema pametni telefon koji evidentira zemlju iz koje stiže svaki dolazni poziv, jedna Splićanka bi verovatno iz znatiželje pozvala dugi broj evidentiran ispod stavke "propušteni poziv". Ovako, u zaglavlju je videla da piše "Vanuatu" i u trenu shvatila da je reč o telefonskoj prevari.

"Pogledala sam na Guglu i shvatila da su mi pozivi upućeni iz ostrvske državice u jugozapadnom delu Pacifika. Na poslu su me zezali da je trebalo da se javim jer sam možda od nekog daljnjeg rođaka nasledila bogatstvo."

Vanuatu je, naime, poznat i kao jedna od svetskih poreskih oaza.

"Šalu na stranu, da sam zaista odgovorila na propušteni poziv, prevaranti bi mi nabili impulse i poharali račun. Princip je, dakle, da zazvoni jednom tako da nema šanse da uspeš da se javiš.... Ljudi koji ne gledaju brojeve, mahom starije osobe, vide da ih je neko zvao, pomisle da je nešto važno i biraju bez razmišljanja nepoznati broj... Na takvu populaciju verovatno "pucaju" prevaranti " kaže Splićanka I.S.

Iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne delatnosti (HAKOM) kažu da imaju saznanja o pokušaju prevare preko poziva upućenih s Vanuatua, te su od operatera hitno zatražili blokadu sporne numeracije, a sve u cilju što manje štete za potrošače.

"Pokušaji prevare u telekomunikacijama, nažalost, nisu novost, pa se s njima susreću gotovo svi operateri, kako u svetu, tako i u Hrvatskoj. Iz tog razloga HAKOM redovito upozorava korisnike da budu oprezni kad dobiju poziv ili poruku s nepoznatog broja, posebno ako su u pitanju međunarodni brojevi", navode u hrvatskoj regulatornoj agenciji.

"Najbolja zaštita od neželjenih iznosa računa je ignorisanje takvih poziva, odnosno neuzvraćanje propuštenog poziva", poručuju iz HAKOM.

Kurir.rs/ Slobodna Dalmaciaj

Foto: Profimedia/ Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track