AUSTRIJSKI DER STANDARD O KOLINDI: Ona je senka nad Hrvatskom! S njom je nacionalizam najgore vrste dobio vetar u leđa!
Foto: EPA

POSLE SVETSKOG PRVENSTVA

AUSTRIJSKI DER STANDARD O KOLINDI: Ona je senka nad Hrvatskom! S njom je nacionalizam najgore vrste dobio vetar u leđa!

Hrvatska -

Austrijski dnevni list Der Standard objavio je analizu poznatog novinara Paula Lendvaija, stručnjaka za Balkan, o političkom delovanju hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Tekst je naslovljen "Senka nad Hrvatskom" i u njemu se ističe da je hrvatska predsednica "bliska desnim nacionalističkim krugovima".

"Svetska prvenstva u fudbalu nude mogućnost pobedniku da ponosom ispuni ne samo navijače na stadionu nego i celu naciju", rekao je.

foto: EPA

Euforiju je iskoristila i hrvatska predsednica koju su mediji slavili kao "tajnu zvezdu" hrvatske reprezentacije. Ipak, ističe se da je manji broj posmatrača primetio i neke "zabrinjavajuće propratne pojave" hrvatskog slavlja, poput nastupa "ultranacionalističkog pevača Tompsona" na dočeku fudbalera.

foto: Printskrin

"Hrvatski nacionalizam najgore vrste je dobio vetar u leđa", navodi se u Standardu i podseća se da je predsednica Grabar-Kitarović predložila da međunarodna komisija pronađe istinu o onome što se događalo u logorima Jasenovac i Stara Gradiška, "u kojima je ustaški režim, inače saveznik Hitlera, ubio desetine hiljada Srba, Jevreja, Roma i protivnika režima".

foto: Profimedia

Napominje se da liberalni posmatrači kritikuju takve Kolindine ideje, koje svedoče o "njenoj bliskosti s desno-nacionalističkim krugovima".

"Nasuprot umereno konzervativnog premijera Andreja Plenkovića, ona je izbegla da zauzme stav o kontroverznoj inicijativi za raspisivanje referenduma kojim bi se smanjila prava srpske manjine", piše Der Standard i dodaje kako Kolinda očito "vredno i predano radi na tome da bude ponovo izabrana na predsedničkim izborima sledeće godine''.

foto: EPA

"Van fudbalskog terena je pak petogodišnji bilans hrvatskog članstva u Evropskoj uniji mračan i kada se pogleda dalje od salonske prihvatljivosti fašizma", navodi se u listu i zaključuje da u Hrvatskoj vlada visoka nezaposlenost i da se ljudi masovno iseljavaju.

Kurir.rs/Index.hr Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja