Najnovije vesti

KOMEMORACIJA ŽRTVAMA OLUJE U MOKROM POLJU: Služen parastos i održana sednica Veća srpske nacionalne manjine
Foto: Profimedia

U znak sećanja na devet stradalih civila

KOMEMORACIJA ŽRTVAMA OLUJE U MOKROM POLJU: Služen parastos i održana sednica Veća srpske nacionalne manjine

Hrvatska

Srpsko narodno veće (SNV) danas je u Mokrom Polju, pored Knina, održalo komemoraciju u znak sećanja na ubijene i nestale pripadnike srpske manjine tokom i nakon hrvatske vojnopolicijske akcije "Oluja".

U znak sećanja na devet civilnih žrtava, u Mokrom polju je služen parastos i održana sednica Veća srpske nacionalne manjine Šibensko-kninske županije, na kojoj je predsednik tog veća Borislav Šarić rekao da je nakon 23 godine "konačno došlo vreme da se pronađu i kazne počinioci zločina".

On je, međutim, ocenio da kada se uzme u obzir sadašnje ponašanje predstavnika vlasti prema srpskoj zajednici, "teško je reći da li to možemo očekivati u skorijoj budućnosti", prenosi Hina.

Prilikom polaganja ruža ispred spomen-ploče za ubijene Mokropoljce, predstavnica SNV Aneta Lalić konstatovala je da "zločini nisu bili slučajni" ukazavši da se o njima i dalje ćuti.

Saborski poslanik Samostalne Demokratske Srpske Stranke (SDS S) Boris Milošević komemoraciju vidi kao izraz potrebe da se na miran i dostojanstven način obeleži stradanje srpskog naroda za vreme "Oluje", ali i ostalih koji su stradali u periodu od 1991. do 1995. godine.

Milošević je okupljenima poručio da pamte svoje žrtve, ali da prihvate i priznaju žrtve drugih, da ostanu na tom području društveno, ekonomski i politički i daju svoj doprinos izgradnji društva mira, tolerancije i dijaloga.

Milošević je izrazo nadu da će se "najzad prekinuti spirala mržnje kako se zločini koji su se dogodili na ovom mestu, pa i u proteklim ratovima, više ne bi

ponavljali".

Kurir.rs/Tanjug Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...