ZA HRVATSKE GOSTE JUGOSLOVENSKI RAČUN: Originalno objašnjenje koje koriste ugostitelji  na primorju za utaju poreza
Foto: Profimedia

UTAJA

ZA HRVATSKE GOSTE JUGOSLOVENSKI RAČUN: Originalno objašnjenje koje koriste ugostitelji na primorju za utaju poreza

Hrvatska -

Fiskalizovan. Tu lekciju počeli Hrvati su učili od početka 2013. i već prve godine dala je rezultate vredne milijardu evra jer su ugostitelji, trgovci i advokati prijavili za toliko veći promet nego godinu dana ranije. Fiskalizovani računi na stolovima ugostiteljskih objekata postali su, činilo se, uobičajena stvar sa retkim izuzecima.

Tri godine rastao je broj fiskalizovanih računa, a onda je počeo da posustaje. Ove godine je učinjen ozbiljan korak nazad, naročito u ugostiteljskim objektima, gde se lako suočiti sa starom praksom neizdavanja računa.

U piceriji u Šibeniku, gosti su prvo upozoreni da zbog tehničkih problema ne mogu da prime kartice. Kad su hteli da plate gotovinom konobarica je rekla: "Vi ste naši pa ćemo mi po jugoslovenski". "Kakav jugoslovenski?", pitali su devojku koja ima 20 godina. "Onako kako se nekada radilo", kaže, izvadi prazan listić papira i olovku, zapiše nekoliko brojeva bez specifikacije jela i pića, sabere i to je to. Račun nije bio veliki, ali je ovo ozgleda postala praksa.

Nije tajna da zaposleni u ugostiteljstvu veće plate moraju da zarade i na taj način. Prijavljeni su na bitno manji iznos, a razliku do dogovorene plate moraju da obezbede izdavanjem nefiskaliziranih računa. Pri tome sami procenjuju rizik i snose odgovornost ako im za sto sedne poreski inspektor i napiše kaznu.

Država se jako suočila s manjkom izdatih računa za vjeme Svetskog prvenstva u fudbalu. Iako se očekivao znatno veći promet, čini se kako mnogi nisu izdavali račune kojih je bilo čak tri odsto manje nego godinu dana ranije.

Analizirani podaci Poreske uprave pokazali su da se istim ritmom nastavlja i dalje pa tokom dosadašnje turističke sezone nije došlo do očekivanog broja izdanih računa, kao ni iznosa.

Poznat je i zabrinjavajuući podatak da je od početka godine, obavljeno na hiljade nadzora, i da su u polovini slučajeva otkrivene neke nepravilnosti.

Za razliku od prošlih godina, Poreska najavljuje kako objekte neće više zatvarati, već će za prekršaje prvo upozoravati. Kazne iznose od 1.000 do 60.000 evra.

Kurir.rs/Slobodna Dalmacija

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track