SRPSKI TURISTI OPET NA JADRANU: Hrvati zadovoljno trljaju ruke, Srbi sve više dolaze i TROŠE VIŠE od Nemaca
Foto: Reuters, Profimedia

statistika

SRPSKI TURISTI OPET NA JADRANU: Hrvati zadovoljno trljaju ruke, Srbi sve više dolaze i TROŠE VIŠE od Nemaca

Hrvatska -

Prema pokazateljima sistema eVisitor tokom prvih sedam meseci ove godine u Hrvatskoj je zabeleženo 97.487 dolazaka i 599.035 noćenja sa tržišta Srbije. U poređenju sa istim periodom lane, reč je o porastu od 12 odsto u dolascima i gotovo 20 odsto u noćenjima, piše Novi list.

Većina srpskih gostiju posećuje Istru, Splitsko-dalmatinsku županiju i Kvarner, a top destinacije su im Rovinj, Zagreb i Pula. Ako borave u hotelima, najčešće odlaze u Zagreb, Opatiju i Rovinj, ako se odluče za kamp biraju Rovinj, Jelsu i Vrsar, a u privatnom smeštaju najviše odsedaju u Rovinju, Makarskoj i Crikvenici.

Zanimljivo je da se gotovo 45 odsto noćenja sa tržišta Srbije ostvaruje u nekomercijalnom segmentu, dakle reč je o takozvanim vikendašima koji na odmor dolaze u Obrovac, Benkovac i Rovinj.

Istraživanje TOMAS leto 2017. pokazalo je da sa tržišta Srbije dominiraju turisti koji imaju mesečna primanja između 1.500 i 2.000 evra i njih je gotovo trećina, a slede turisti sa platama 1.000 do 1.500 evra.

Gotovo 50 odsto turista iz Srbije našu zemlju posećuje samo s partnerom, a 32,7 odsto s članovima porodice. Glavni motiv dolaska u Hrvatsku je pasivni odmor (69,1 odsto), a potom sledi uživanje u gastronomiji i piću (36,2 odsto), zabava (33,6 odsto) i nova iskustva (33,2 odsto).

Glavne aktivnosti koje konzumiraju na destinaciji su kupanje (69,5 odsto), odlasci u slastičarnice i kafiće (51 odsto), odlasci u restorane (45 odsto), razgledanje znamenitosti (38,7 odsto) kao i posete lokalnim zabavama (37,1 odsto).

Ugostiteljski radnici uvek rado ističu goste iz Srbije kao jedne od najboljih koji za dobru hranu i vino ne pitaju koliko košta. To dokazuju i podaci o potrošnji na odmoru, prema kojima Srbi u Hrvatskoj u proseku troše 95,03 evra dnevno, što je više od proseka ovim istraživanjem obuhvaćenih dvadesetak tržišta, a koje iznosi 78,77 evra.

Prema prošlogodišnjem istraživanju Hrvatske privedne komore Nemci na Jadranu dnevno potroše 65 evra. Pod pretpostavkom da su Nemci ostali na nivou prošlogodišnje potrošnje, moglo bi se zaključiti: Srbi na Jadranu troše više od Nemaca, piše Novi list.

Kurir.rs/Novi list

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track