SAD I U VARAŽDINU HOĆE DA ZABRANE BAJAGU Hrvatski novinar: Čim je nešto srpsko, odmah se jave veterani!
Foto: Stefan Jokić

HAJKA

SAD I U VARAŽDINU HOĆE DA ZABRANE BAJAGU Hrvatski novinar: Čim je nešto srpsko, odmah se jave veterani!

Hrvatska -

Varaždinski veterani, poput svojih kolega iz Karlovca, žele da zabrane nastup srpskog benda Bajaga i Instruktori što je komentarisao hrvatski rok kritičar Nacionala Dubravko Jagatić, a oglasio se i crnogorski muzičar Rambo Amadeus.

Jagatić je to povezao sa nastupima i u Hrvatskoj osporavanog proustaškog pevača Marka Perkovića Tompsona.

"Nastup muzičara može da zabrani gradonačelnik s tim što mora da obrazloži zašto. U slučaju Tompsona neki gradonačelnici su rekli da pevač koji propagira fašizam, ne sme da nastupa u njihovom gradu. Zabranu Bajaginog nastupa veteranska udruženja mogu da sugerišu, ali ga ne smeju zabraniti...", rekao je Jagatić i dodao da je u trenutku kada traže zabranu u Karlovcu, Bajaga napunio Pulsku arenu.

foto: Nebojša Mandić

Osvrnuvši se na tvrdnje da je Bajaga pevao četničke pesme u Kninu, Jagatić kaže da tako nešto ikada nije potvrđeno.

"Bajaga je jedan od rokera koji su pokrenuli Rimtutituki projekt, oni su često nastupali protiv rata i protiv Miloševića. Bajaga se često zalagao za pozitivne stvari tokom svoje karijere, ne znam zašto je postao sporan", naveo je Jagatić.

Govoreći iz ličnog iskustva, Jagatić kaže da frontmen srpskog benda ne želi da se petlja sa politikom.

foto: Facebook/Dubravko Jagatić

"Imamo vrhunskog muzičara koji želi da nastupi pred publikom koja ga obožava, a šta se sada dogodilo, ne znam. Bojim se da bi to moglo pokrenuti lavinu. Šta ako dođe Električni orgazam, Disciplina Kičme, šta ako dođe bilo koji beogradski bend? Ministar Medved treba da razgovara sa veteranima da se tome stane na kraj. Treba da čuje njihovu sugestiju, ali argumentovano", kaže Jagatić.

Marko Perković Tompson
Marko Perković Tompsonfoto: Printskrin

Povodom tvrdnji da oni koji bi zabranili Tompsona ne smeju da se žale kada se traži zabrana Bajage, Jagatić kaže: "Ako jedan od njih dvojice počinje koncert ustaškim pozdravom, zagovara NDH, onda mu treba zabraniti nastup. Kod Bajage nemamo takvu priču. Dosta govori podatak da su Tompsonovi nastupi zabranjivani u EU. U Hrvatskoj je malo teže jer ZDS nije sporan pozdrav, da ne govorim o presudi kojom je odlučeno da se Tompson ne može kazniti. To je apsurdno".

Kada je u pitanju Festival Ojkača u organizaciji srpske manjine u Petrinji, Jagatić kaže: "Tu sam premijer mora lupiti šakom o sto i reći dosta. To je zaštićena baština i u RH. To je jedan vrlo vredan komad kulturne baštine u Hrvatskoj. Kad je nešto srpsko, odmah se javljaju branitelji, to je pogrešan stav."

Nakon nekoliko dana hajke koja se u Hrvatskoj vodi protiv nastupa srpskog benda Bajaga i Instruktori oglasio se i crnogorski muzičar Rambo Amadeus.

"Evo nekoliko dana pokušavam da razumem zašto bi bilo ko, bilo gde zabranjivao koncert Bajage? Jedino objašnjenje koje može da bude logično je što Bajaga i Instruktori ne sviraju turbo folk koji je koliko vidim sasvim dobrodošao baš u svakom delu pokojne SFRJ", napisao je na Fejsbuku.

Bajagin koncert u Karlovcu na Danu piva je bio najavljen za 3. septembar, ali je otkazan prošle sedmice zbog pritiska takozvanih branitelja.

Organizatori su nakon otkazivanja najavili da će umesto njega nastupiti Hladno pivo, ali su oni to odbili.

"Doći ćemo možda da popijemo pivo, ali nećemo svirati jer ne želimo biti ničija zamena. Dragi Karlovčani, vidimo se nekom drugom prilikom. Živeli", poručili su iz benda Hladno pivo.

Bajaga je njihov potez nazvao "šmekerskim", a otkrio je da bi obožavatelji uskoro mogli čuti i njihovu zajedničku pesmu.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Stefan Jokić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track