Najnovije vesti

ITALIJANSKA NAUTIČARKA BRUTALNO ISPROZIVALA HRVATE: Neće ih oprati ni dva Jadrana, ona svima preporučuje Grčku (VIDEO)
Foto: YT Screenshot

iskreno

ITALIJANSKA NAUTIČARKA BRUTALNO ISPROZIVALA HRVATE: Neće ih oprati ni dva Jadrana, ona svima preporučuje Grčku (VIDEO)

Hrvatska

Italijanska nautičarka Irina Nazarova iz grada Monfalkonea objavila je na Fejsbuku svoje iskustvo s Hrvatskom, a prvo konstatuje da se sve naplaćuje.

"Ako nemate veliku luksuznu jahtu i jednako bogat budžet, možete zaboraviti na slobodno putovanje u Hrvatsku. Izgleda kao preterivanje, ali danas se prosečan turista u Hrvatskoj oseća kao kokoš za čerupanje. Primeri? Ako ste odlučili da provedete noć u brodu kog volite, morate da znati kako ove godine postoje i bove, pa čak i ako ne koristite nikakve usluge na kopnu, oni će od vas i dalje tražiti da platite za zaustavljanje jer taj komad mora je pod privatnom koncesijom, pa plaćate i ćutite, čak i ako stignete noću.

Brbinj na severu, 22.30. Čim smo se privezali na bovu, pokucali su nam na trup broda kako bi prikupili 45 evra za noć.

Ako ste ove godine odlučili da bacite sidro u Verudu i provedete slobodnu noć, bićete iznenađeni jer je u susednoj uvali postavljeno stotinak bova i više se ne možete sidriti bez otvaranja novčanika“, tvrdi Nazarova.

U svojoj analizi boravka u hrvatskom delu Jadrana, tvrdi i da su cene u nacionalnim parkovima previsoke: "Ako ste odlučili da se usidrite, na primer, na ostrvu Mljetu (prošle godine niste platili), trebali biste da znate kako će vam čak i ako se zaustavite samo za pola sata plivanja, doći i naplatiti 85 evra i daće Vam važeću kartu za 24-časovni boravak. Oni će vam reći da je to Nacionalni park i stoga se ne možete da spustite sidro ni 10 minuta.

Nadovezuje se na još jedan nacionalni park: "Da ne spomenemo cene na Kornatima! Dva brancina od 700 grama s pečenim krompirom i vodom u jednom od restorana koštaće vas 120 evra. Ali ako otkrju da je iza vas brod sa više putnika daže mu prednost.

"Po dolasku u Cavtat potrebno je da se vežete na rivi. Bez da od ikog išta tražite, odmah će se stvoriti osoba koja ljubazno preuzima konopce vašeg broda kako bi ih privezala. Ali ako mu neplatite uslugu koju niste ni tražili baciće konopce u more.

A onda se hrvatska birokratija pobrinula za plaćanje brojnih taksi policiji, kapetaniji i opet u policiji kojoj treba uplatiti porez na ulaz u zemlju i taksu na dozvolu za plovidbu koja se utrostručila u odnosu na prošlu godinu. Ako se odlučite zaustaviti u Cavtatu, morate pričekati pre nego pristigne mega jahta (ona koja zarađuje više novca ima prioritet), a ako pak odluče da provedu noć negde drugde, zaustaviće vas na rivi po ceni od 130 evra za noć.“

Spominje i loše iskustvo na Šolti gde su želeli da provedui noć nakon priveza na bovi ispred restorana u kojem su ručali: „Spremala se oluja, no vlasnik restorana je rekao da moramo ići pošto stiže čarter flota s rezervacijom.“

Nautičarka kaže da je najgore u Dalmaciju i da odsad idu u Italiju i Grčku

Ali da ipak postoje ozbiljne zamerke nautičara na Hrvatsku pokazuje i iskustvo gosta koji je nedavno iz Hrvatske krenuo prema Grčkoj. Kako piše Đornale dlla Vela, vlasnik broda je kažnjen jer se izlazeći iz dubrovačke luke Gruž, gde je odjavio svoj boravak u Hrvatskoj, zaustavio nakratko ispred dubrovačkih zidina kako bi snimio dve fotografije.

Kurir.rs/Morski.hr

Foto: YT Screenshot

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...