UMRLA ČUVENA HRVATSKA KNJIŽEVNICA VESNA KRMPOTIĆ: Autorka najveće pesničke zbirke na svetu preminula u 87. godini
Foto: Printscreen/Youtube

in memoriam

UMRLA ČUVENA HRVATSKA KNJIŽEVNICA VESNA KRMPOTIĆ: Autorka najveće pesničke zbirke na svetu preminula u 87. godini

Hrvatska -

Istaknuta hrvatska književnica Vesna Krmpotić umrla je u utorak u 87. godini.

Prozna spisateljica, pesnikinja i prevoditeljka Vesna Krmpotić rođena je 1932. u Dubrovniku. Diplomirala je psihologiju i engleski na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a bengalski jezik na Filozofskom fakultetu u Nju Delhiju. Početkom 1960-tih radila je kao urednica u Literarnoj redakciji Radio-Zagreba, zatim kao urednica u Prosveti i Globusu, kao i u kulturnoj redakciji Radio-Beograda.

Kao supruga diplomate duže vreme boravila je u Egiptu, SAD i Gani, a od 1962. do 1964. provela je na specijalizaciji bengalskog jezika u Indiji. Uz česta putovanja, posebno u Indiju, od 2004. živela je i radila u Zagrebu i Beogradu kao profesionalna književnica. Objavila je preko stotinu knjiga poezije, proze, eseja, pripovetki, romana, drama, antologija.

Autorka je najveće pesničke zbirke u svetskoj književnosti, "108 x 108", koja sadrži 11. 664 pesme, a najpoznatije joj je delo roman "Brdo iznad oblaka".

Dobitnica je niza hrvatskih književnih nagrada. Informacija o mestu poslednjeg ispraćaja Vesne Krmpotić, posle kremacije u Beogradu, biće objavljena naknadno.

Kurir.rs/Beta

Foto: Printscreen/Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja