SKANDALOZNO! HRVATSKI RATNI ZLOČINAC ODLAZI LETI IZ ZATVORA NA ODMOR U BANJU: Tomislav Merčep osuđen za ubistvo Srba SVAKE GODINE  LETUJE u Krapinskim toplicama i brčka se u bazenima!
Foto: Printscreen YT

jezivo

SKANDALOZNO! HRVATSKI RATNI ZLOČINAC ODLAZI LETI IZ ZATVORA NA ODMOR U BANJU: Tomislav Merčep osuđen za ubistvo Srba SVAKE GODINE LETUJE u Krapinskim toplicama i brčka se u bazenima!

Hrvatska -

Ratni zločinac Tomislav Merčep osuđen za ubistvo srpskih civila, umesto u zatvorskoj ćeliji, dane provodi u - banji.

Gospodar života i smrti od Vukovara preko Zagrebačkog sajma pa sve do Pakračke poljane, osuđen je na sedam godina zatvora zbog ubistva 43 civila, koje su ubile njegove jedinice. Na sudu je dokazano da su njegovi podređeni nezakonito uhapsili ukupno 52 osobe. Samo šest ih je preživelo tretman "merčepovaca", a tri osobe se vode kao nestale.

Punih 25 godina prošlo je otkako je Merčep organizirao prvu vojnu jedinicu u Vukovaru, a konačno je osuđen za nedela počinjena pod njegovom komandom. Republika Hrvatska međutim čini sve da mu boravak u zatvoru olakša i čak učini prijatnim. Leta tako provodi u Krapinskim toplicama.

"Zatvoreniku je lekar preporučio lečenje, a kako za potrebno lečenja ne postoje uslovi u zatvorskom sistemu predviđeno je da se ono obavi u zdravstvenoj ustanovi i traje od 1. avguista do 15. septembra 2018. godine", stoji u odgovoru Ministarstva pravosuđa na pitanje koje je postavio Index. Međutim, nisu napomenuli da je Merčep i prošlo leto proveo u banji.

Svirepo ubistvo srpske porodice Zec, koncentracioni logor...

Najpoznatiji zločin koji su Merčepove jedinice počinile je ubistvo srpske porodice Zec. Munib Suljić, Igor Mikola, Nebojša Hodak i Suzana Živanović su u Zagrebu ubili Mihajla Zeca. Na ulici. Njegovu ćerku Aleksandru su na Medvednici ubili i bacili u jamu ispunjenu smećem. Nisu osuđeni zbog proceduralnih grešaka.

Tomislav Merčep još je od Vukovara poznat je po "specifičnim ispitivanjima", što je eufemizam za mučenja zbog kojih ga je Franjo Tuđman smenio, a njegovi saradnici ga u lisicama poslali za Zagreb.

Merčep tu, međutim, nije stao. Na Zagrebačkom velesajmu imao je gotovo privatni koncentracioni logor. U paviljonu 22 je naredio i odobravao ubijanje i mučenje civila. Bio je zapovednik posebne jedinice rezervnih policajaca koji su odgovarali samo njemu.

"Viđao sam ga tamo i lani. U parku ili u kafani. Bez policajaca", rekao je za Index svedok koji je člana porodice vodio na rehabilitaciju u Krapinske toplice. Njegove reči potvrđuje i jedan policajac, koji je iz razumljivih razloga želeo da ostane anoniman.

On je rekao da ga je sramota zbog sistema u kom radi i koji omogućava počiniocima najtežih krivičnih dela povlašćen tretman. Povlašteni tretman i mesec i po odmora u toplicama Tomislavu Merčepu omogućilo je Ministarstvo pravosuđa uz asistenciju Ministarstva veterana. Vreme u banji mu se računa u odsluženje kazne

Koliko znamo, svake godine najmanje mesec i po dana umesto u zatvoru, provodi potpuno slobodan u banji. Brčka se u bazenima, masiraju ga, posećuju ga prijatelji, o njemu se brinu lekari i fizioterapeuti. Pojednostavljeno, nije u zatvoru, nego na odmoru koji mu plaćaju hrvatski građani koje je u ratu svojim zločinima osramotio.

Kurir.rs/Index.hr

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja