MEŠTANI OTKRIVAJU UZROK POŽARA NA PELJEŠCU: Dalekovod je varničio celu noć i ujutru je sve buknulo! (FOTO, VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

nastala katastrofa

MEŠTANI OTKRIVAJU UZROK POŽARA NA PELJEŠCU: Dalekovod je varničio celu noć i ujutru je sve buknulo! (FOTO, VIDEO)

Hrvatska -

Uzrok katastrofalnog požara na Pelješcu najverovatnije je varničenje dalekovoda koga je u noći s ponedeljka na utorak kraj zaseoka Mokalo oborila bura.

Meštani kažu da je pomalo iskrilo celu noć, dok se u ranim jutarnjim satima sve nije pretvorilo u požar.

Orebićanka Ana ispričala šta je jutros videla.

"Ovo je strašno, užas. Svi smo u panici i bojimo se. Dim je krenuo jutros oko 9. Gledala sam kako je počelo, sve se dogodilo u sekundi. Pale su neke žice od struje iznad Konzuma na ulazu u Orebić, a kako je duvao jak vetar, to se sve zapalilo u sekundi. Vetar je prejak i ne prestaje, duva sve jače i jače. Kanaderi su prvi put došli jutros u 9, ali nisu mogli da gase jer je vetar prejak i veliki su talasi na moru pa kanaderi ne mogu ni da ga zahvate", rekla je.

S druge strane, Marija Mrgudić iz Mokala je za Dubrovački dnevnik ispričala sličnu priču. Smatra kako je do požara došlo zbog žica dalekovoda.

"Ne mogu to da tvrdim sa stopostotnom sigurnošću, ali to je neko moje mišljenje. Neki dan sam prošla tuda i gledala sam te rastegnute žice dalekovoda. Imala sam utisak kako rukama mogu da ih uhvatim. Možda su zbog vetra lupale jedna o drugu i možda je zbog toga zavarničilo", rekla je.

U gašenje strašnog požara uključili su se i kanaderi, a tokom popodneva na Pelješac su počeli da dolaze i vatrogasci iz cele Hrvatske, pa i iz Zagreba.

Izgorele su najmanje četiri kuće - dve u Mokalu i dve u Stankovićima, mestu na ulazu u Orebić.

Kurir.rs/Index.hr/Dubrovački vjesnik Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja