DIGLA SE HRVATSKA! MAJCI ODUZIMAJU DETE JER ODBIJA HEMOTERAPIJU: To je otrov koji ne ubija rak, nego moju ćerku! (FOTO)
Foto: Printscreen Facebook

dramatična borba sa lekarima i državom

DIGLA SE HRVATSKA! MAJCI ODUZIMAJU DETE JER ODBIJA HEMOTERAPIJU: To je otrov koji ne ubija rak, nego moju ćerku! (FOTO)

Hrvatska -

Majka koja je odbila hemoterapiju za svoju desetogodišnju ćerku progovorila je o agoniji koju prolaz zbog svoje odluke.

Odluka Marijane Prpić, majke desetogodišnje devojčice obolele od raka kostiju, koja odbija da joj dete leče hemoterapijom u Klinici za dečije bolesti u Klaićevoj u Zagrebu objasnila je razloge svoje odluke. Ona je postala jedna do glavnih vesti u medijima i ponovo pokrenula kontroverznu raspravu o tome ko treba da ima glavnu reč kada je u pitanju lečenje deteta: roditelji ili država.

"To je strašno. kad sam se probudila u ponedjeljak mobilni mi se usijao. Toliko mi je bilo loše da sam čitav dan reležala u krevetu", kaže majka koja je u medijima pročitala da joj je oduzeto starateljstvo nad bolesnim detetom. Sve to u bolničkom krevetu videla je i njena desetogodišnja ćerka čije je lečenje od raka kostiju ovog ponedjeljka bila glavna tema u Hrvatskoj.

foto: Printscreen Facebook

Psiholozi su joj objašnjavali da ne gleda televiziju, da su novinari loše napisali, da je to netko izmislio. Užasno je da se neko igra sa takvim stvarima i detetom koje leži u bolnici obolelo od raka. To je stvarno bezobrazno i podmuklo", kaže Marijana Prpić, majka devojčice koja se protivi hemoterapiji, koju su lekari odredili.

''Moja je devojčica je pre dva meseca normalno ušetala u bolnicu, sa kosom do struka. Danas leži u krevetu, u pelenama, polomljene noge, bez obrva, trepavica i kose, sva se trese. Ogorčena sam. Ja ne želim da opstruišem lečenje, naprotiv. Ali ne želim hemoterapije. Pročitala sam sve živo o njima, dokazano je da se radi o otrovu koji ne ubija rak, nego ga još dodatno širi", kaže Marijana.

"Nekome uspe, ali većini ne. I dalje tvrdim da hemoterapija nije lek”, kazala je ona za emisiju “Provereno" Majka insistira da odvede dete na lečenjw u neku drugu evropsku zemlju, ali lekari naglašavaju da su protokoli lečenja za svaku vrstu tumora kod dece propisani međunarodnim protokolima lečenja, odnosno da deca dobijaju potpuno istu terapiju na bilo kojoj klinici u Evropi ili Americi. Majka međutim tvrdi da nije dobila kompletnu dokumentaciju o ćerkinoj bolesti.

foto: Printscreen Facebook

"Meni ništa nitko nije objašnjavao, ni šta joj dajem, koliko dajem. Ja tražim papire, hoću da ih šaljem dalje", kaže Marijana.

Majka tvrdi da ih nije dobila dokumentaciju jer su joj rekli da je ona bolničko vlasništvo, a sa druge strane bolnica odgovara kako dokumentaciju svaki roditelj može uvek da dobije. Lekari iz zagrebačke Klaićeve bolnice, o jednom od ekstremnijih slučajeva roditelja koji brani klasično lečenje deteta s kojim su se susreli.

'Kad roditelji čuju tešku dijagnozu, svi reagiraju burno. Činimo tada sve da im objasnimo situaciju i na kraju prihvate razumno medicinsko rešenje. No ne i majka ove teško bolesne devojčice'', kažu lekari.

Kurir.rs/Jutarnji.hr, Dnevnik.hr

Foto printscreen Facebook

.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track