HOROR PRIČE IZ  HRVATSKIH BOLNICA: Hodala sam gola i bosa po hodniku, krvareći, a DOKTORE SE DRAO NA MENE! (VIDEO)
Foto: Printscreen Facebook

ŽENE PROGOVORILE O PREŽIVLJENIM UŽASIMA

HOROR PRIČE IZ HRVATSKIH BOLNICA: Hodala sam gola i bosa po hodniku, krvareći, a DOKTORE SE DRAO NA MENE! (VIDEO)

Hrvatska -

Na zagrebačkom Markovom trgu pred zgradom sabora u 9 sati počelo je čitanje stravičnih svedočenja žena iz hrvatskih bolnica.

Svedočanstva su izuzetno potresna: "Bilo je toliko bolno da vam se povraća. Doktor se dere na mene jer želim da se obučem. Hodam gola i bosa po hodniku, krvareći."

"Normalno da vas boli kad hodate na dve noge. Majmuni hodaju na četiri noge pa ih manje boli."

"Radili su mi kiretažu na živo. Vezali su mi ruke i noge. Doktorka mi je rekla da sam razmažena jer plačem."

"Danas konačno izgledate bolje. Juče ste izgledali kao leš kojeg su otkopali posle sedam dana."

"Kada si se seksala nisi plakala, pa začepi."

Javno čitanje bolnih iskustava žena organizovalo je udruženje Roditelji u akciji

- Roda u sklopu akcije #PrekinimoŠutnju.

To udruženje je prikupilo svedočenja žena, a čitaće ih aktivistkinje za zaštitu ženskih ljudskih prava, uz punu zaštitu privatnosti svake lične priče.

"Uprkos iskustvima hiljada žena koje o nasilju govore godinama, a čija su svedočenja ovih dana ponovno odjeknula u javnosti, od nadležnih institucija još nismo dobile konkretno obećanje i informaciju kako i kada će se stanje promeniti.

Žene imaju ustavno i zakonsko pravo na kvalitetnu zdravstvenu uslugu unutar sistema javnog zdravstva - zasnovanu na načelima humanosti, dostupnosti i suodlučivanja pacijentkinje - koju kao zdravstveni osiguranici i poreski obveznici i plaćaju", poručili su iz udruženja Roda.

"Stotine žena je posle godina ćutanja skupilo hrabrost i progovorilo o svojim najtežim i najintimnijim iskustvima poniženja, bola i bezosećajnosti koja su pretrpele u hrvatskim zdravstvenim ustanovama. Odgovornost sada je na čitavom društvu, a pre svega na donosiocima odluka da deluju odmah. Tražimo političku odluku o konkretnim merama koje će doprineti sistemskom rešavanju problema reproduktivnog nasilja prema ženama unutar sistema javnog zdravstva", dodali su.

Kurir.rs/Index.hr

Foto printscreen Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track